després de l'explosió de beirut

Dimiteix la ministra d'Informació del Líban

Manal Abdel Samad considera que hi continua havent «resistència» a acceptar els canvis

mdedios54422342 file photo  information minister manal abdel samad attends a200809114315

mdedios54422342 file photo information minister manal abdel samad attends a200809114315 / DALATI NOHRA

1
Es llegeix en minuts
Agencias

Aquest diumenge la ministra d’Informació del Líban, Manal Abdel Samad, ha anunciat la seva dimissió, de manera que s’ha convertit en la primera baixa en el Govern després de les explosions que dimarts passat van arrasar el port de Beirut i les multitudinàries protestes d’aquest dissabte, que es van saldar amb un mort i més de 250 ferits. La ja exministra considera que hi continua havent «resistència» a acceptar els canvis que exigeix la població. 

«El canvi es continua resistint i com que la realitat no concorda amb els anhels (dels libanesos), després de l’horror del desastre de Beirut, presento la meva dimissió del Govern», ha expressat Abdel Samad en un comunicat, segons l’Agència Nacional de Notícies (ANN) libanesa.

A més, la ja exministra ha demanat perdó als libanesos per no poder «complir les seves aspiracions», assegurant que renunciava per respecte a les persones mortes i ferides per la devastadora explosió de dimarts.

El mes d’octubre passat els libanesos van prendre els carrers per la greu crisi econòmica que pateix la nació àrab, la pitjor des de la seva guerra civil. Les protestes s’han reprès aquesta setmana per les explosions a Beirut, que els manifestants atribueixen a l’estesa corrupció.

Un policia mort i 728 ferits

Almenys un policia ha mort i 250 persones més han resultat ferides, segons la Creu Roja, pels disturbis  de dissabte. Els manifestants, que es van comptar per milers, van arribar a ocupar diversos ministeris i el Govern va haver de desplegar l’exèrcit.

En aquest context, el primer ministre, Hassan Diab, dissabte va proposar anticipar les eleccions parlamentàries, assumint que «l’explosió que va sacsejar el port es va produir a causa de la corrupció».

Notícies relacionades

L’enorme detonació, que ha deixat un cràter de 43 metres de profunditat, segons fonts de seguretat citades per la premsa libanesa, va ser provocada per l’emmagatzemament inadequat de 2.750 tones de nitrat d’amoni que es van confiscar el 2014 al barco ‘Rhosus’, d’un empresari rus i amb pavelló moldau, per no pagar les tarifes portuàries.

Més de 150 persones han mort, la majoria operaris del port a qui l’explosió va sorprendre en el seu lloc de treball, unes 5.000 han resultat ferides i prop de 300.000 s’han quedat sense casa.

Temes:

Líban Beirut