ELECCIONS A EUROPA DE L'EST

El president de Bielorússia eleva el to contra el Kremlin

«Els mercenaris van venir especialment» a desestabilitzar el país, afirma Lukaixenko en un discurs a la nació

Els dos països realitzen exercicis militars en zones pròximes a la frontera comuna a pocs dies de les eleccions

zentauroepp54353093 belarus president alexander lukashenko delivers his speech d200804184741

zentauroepp54353093 belarus president alexander lukashenko delivers his speech d200804184741 / Nikolai Petrov

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Fent front a les més multitudinàries manifestacions antigovernamentals del seu longeu mandat, el president de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, s’aferra com un clau cremant a la teoria del complot internacional per fer-lo caure del poder. En un discurs a la nació coincidint amb l’inici de les votacions per a l’elecció presidencial que culminarà el diumenge que ve, el mandatari ha pronunciat una potent diatriba contra Rússia assegurant que els mercenaris d’aquest país arrestats recentment a Minsk, la capital, preparaven «atemptats terroristes». 

«Deixeu de mentir; us heu posat en evidència», ha etzibat el dirigent, adreçant-se al totpoderós veí de l’est. D’acord amb la versió del cap d’Estat bielorús, els detinguts «han declarat que havien sigut especialment enviats» al país, i que «se’ls havia ordenat que esperessin» (per rebre instruccions). Un altre grup de contractistes, sempre segons les seves paraules, ha sigut detectat al sud del país, tot i que no ha mostrat cap prova tot això. Prometent doblar els salaris durant el seu pròxim mandatLukaixenko s’ha conjurat, davant l’audiència que l’escoltava, a protegir el país dels opositors bielorussos, als que acusa de ser «titelles» controlats des de l’estranger.

Moscou ha reaccionat sense escarafalls a les detencions de mercenaris russos pertanyents al grup Wagner per part del seu suposat aliat, una actitud que contrasta amb la virulència i l’agressivitat amb què respon habitualment a acusacions o incidents que tenen lloc en països occidentals. Les estridents declaracions del president Lukaixenko en el seu discurs d’aquest dimarts de moment no han tingut resposta per part del Kremlin. En dies anteriors, les autoritats russes s’han limitat a insistir que els contractistes simplement feien una escala a Minsk a l’hora de viatjar a un tercer país i n’han exigit l’alliberament. 

Sense cap crèdit

Notícies relacionades

L’oposició bielorussa no dona cap crèdit a les detencions, i les titlla de «farsa» ideada des del poder bielorús per atiar el patriotisme i estendre la psicosi amenaçadora entre la ciutadania davant uns imminents comicis presidencials en els quals pinten bastos per a un president amb més d’un quart de segle en el poder. La candidata Svetlana Tikhanóvskaia, entorn de la qual han unit les seves forces tota l’oposició, congrega desenes de milers de persones en els seus mítings, mentre que sembla que s’estén entre la ciutadania un sentiment d’embafament cap a Lukaixenko, que s’ha negat a adoptar mesures d’excepció en els moments més crítics de l’epidèmia de Covid-19.      

Malgrat que el Kremlin no vol fer sang de l’incident, alguna cosa sembla moure’s en les relacions entre el gegant rus i la petita ex república soviètica, d’acord amb els moviments de tropes que s’han anunciat per als pròxims dies a les regions frontereres. Moscou ha informat dilluns d’exercicis militars no lluny del límit amb Bielorússia en els que participaven 3.000 homes i 800 vehicles. El Govern de Lukaixenko, per la seva part, ha anunciat que el pròxim dia 11, tot just hores després del tancament de les urnes, soldats reservistes prendran part en maniobres a l’est del país.