TENSIÓ CREIXENT AMB PEQUÍN

Trump diu que podria prohibir TikTok als Estats Units

L'estudi de diverses mesures apel·lant a la «seguretat nacional» tensa l'enfrontament amb la Xina

El president rebutja la idea d'una compra per part de Microsoft, que s'està negociant

Berlin (Germany), 07/07/2020.- A close-up shows an application ’TikTok’ on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020. US State Secretary Pompeo on 06 July 2020 siad the US was ’looking at’ a ban of Chinese social media apps including the popular video-sharing app TikTok. TikTok and many other social media messenger apps have announced over the course of the week that they would be making changes in their Hong Kong operations in consequence to the disputed security law which was imposed by China and coming into force. (Alemania) EFE/EPA/HAYOUNG JEON

Berlin (Germany), 07/07/2020.- A close-up shows an application ’TikTok’ on a smart phone in Berlin, Germany, 07 July 2020. US State Secretary Pompeo on 06 July 2020 siad the US was ’looking at’ a ban of Chinese social media apps including the popular video-sharing app TikTok. TikTok and many other social media messenger apps have announced over the course of the week that they would be making changes in their Hong Kong operations in consequence to the disputed security law which was imposed by China and coming into force. (Alemania) EFE/EPA/HAYOUNG JEON / HAYOUNG JEON (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

En la intensificada guerra entre els Estats Units i la Xina, no només pel poder tecnològic, TikTok és l’escenari de l’última batalla, i després de mesos d’escalada l’enfrontament ha entrat en ebullició en les últimes hores. Divendres el president Donald Trump va afirmar que estava «estudiant moltes alternatives» i considerant «diverses opcions» sobre la popular aplicació de vídeos propietat de la xinesa ByteDance, incloent-hi «prohibir-los als Estats Units».

Trump va anunciar que aquest dissabte faria algun pas, tot i que a l’hora d’escriure aquestes línies no ho havia fet. I les dues opcions que va posar sobre la taula eren dictar una ordre executiva que exclouria TikTok d’operar al país per «motius de seguretat nacional» o adoptar una mesura forçant ByteDance a vendre la seva part nord-americana a partir d’una llei de poders econòmics d’emergència que la seva Administració ja ha utilitzat contra altres empreses xineses.

«Risc per a la seguretat»

Fa temps que Washington considera que TikTok planteja «potencials riscos de seguretat» per als EUA atès l’accés a dades dels seus més de 100 milions d’usuaris al país i la possibilitat que Pequín hi pugui accedir. És una cosa que el Comitè d’Inversions Estrangeres als EUA va començar a investigar l’any passat.  I ja al desembre l’Exèrcit de terra i la Marina dels EUA la van vetar als seus telèfons i tot el Pentàgon ha recomanat desinstal·lar-la, igual que la campanya de Joe Biden.

TikTok, per la seva banda, defensa que no facilita informació al govern xinès. «Mai li hem donat dades ni ho faríem si ens ho demanessin», va afirmar aquest mes una portaveu. I aquesta setmana Kevin Mayer, l’antic executiu de Disney que al maig va arribar a TikTok com a conseller delegat, prometia «més transparència» sobre algoritmes i moderació de continguts.

Potencial compra de Microsoft

Notícies relacionades

L’anunci de Trump de divendres fa pujar la pressió. I els moviments han sigut frenètics. Aquest dissabte, segons Reuters, ByteDance oferia sortir totalment de l’accionariat de TikTok als EUA i vendre les operacions nord-americanes a Microsoft, que es quedaria el control de les dades dels usuaris. Al tancament d’aquesta edició no hi havia comunicacions oficials sobre aquesta possibilitat però divendres Trump va mostrar el seu rebuig a la potencial compra.

L’adquisició d’una de les aplicacions de creixement més vertiginós convertiria automàticament l’empresa de Bill Gates en un actor de pes en el món de les xarxes socials, en què fins ara només tenia LinkedIn. Immediatament seria un rival important per a Facebook o Youtube, propietat de Google. Aquesta setmana Microsoft, que recentment va guanyar un contracte amb el Pentàgon per a serveis al núvol, va ser l’únic dels cinc gegants de Silicon Valley que no va comparèixer en una sessió del Congrés per estudiar possibles violacions de les lleis antimonopoli.