Hanan Midan: la 'tiktoker' que troleja el racisme

zentauroepp53858974 barcelona 23 06 2020 para el cuaderno  entrevista a hanan mi200626140137

zentauroepp53858974 barcelona 23 06 2020 para el cuaderno entrevista a hanan mi200626140137 / LAURA GUERRERO

4
Es llegeix en minuts
Albert Fernández

En un moment en què l’odi s’estén com el foc, es requereix un carisma especial per trolejar amb humor la ignorància racista. Així és com s’han fet virals els vídeos de Hanan Midan, una nord-africana de 18 anys que viu amb la seva família a Vilafranca des del 2014. Diuen que, des de petita, la Hanan ha hagut de suportar comentaris xenòfobs en diferents entorns. Abans, explica, li costava donar resposta a aquest suplici. «No m’atrevia. M’ho prenia molt malament i patia. Però un dia vaig recordar una cosa que em va dir la meva àvia: ‘Un somriure derrota l’enemic’. Així que quan va arribar l’enèsim usuari que em deia ‘ves-te’n a plorar al teu país’, vaig decidir reaccionar».

  @hinaamii Respondre a @miquel.puig22 ##greenscreen ja he plorat i he tornat chachiiis ##africa ##marruecos ##humor ##españa ##fyp ♬ so original – hinaamii 

 

La seva reacció va ser fer un vídeo per Tik Tok en què simula ser a la frontera amb el Marroc, demanant a un agent que la deixi passar per plorar: «¿És la frontera, oi? Vinc a plorar i tornaré. A Espanya no em deixen plorar. Ploro i torno a Barcelona», ironitza la Hanan a la peça. El seu cap va fer el clic per trobar l’ocurrència fent una ullada al mòbil just després de fer esport. «Va ser sortint d’un entrenament. De fet, per això porto la motxilla. Veia el maleït comentari de ‘ves-te’n a plorar al teu país’ en tots els vídeos i em va venir la idea: ‘Faré un vídeo en què, en efecte, aniré fins a la frontera a plorar’».

Més de 614.000 visualitzacions

La repercussió del seu gag antixenòfob, que acumula més de 614.000 visualitzacions a Tik Tok, va ser immediata. Ara la Hanan té més de 30.000 seguidors en aquesta plataforma i gairebé els mateixos a Twitter, en què el dia abans al vídeo només tenia un ‘follower’. Asseguda en una terrassa de la plaça de Catalunya, somriu, confiada, i s’expressa amb la mateixa naturalitat que a les xarxes socials. «Cada comentari racista o intolerant el responc amb un vídeo paròdic».

Aquella primera epifania còmica sobre la frontera no es va quedar aquí. Ara, si li comenten despectivament «¿per què no portes el drap aquell?», ella es marca un ball amb una baieta al cap. ¿Que l’acusen de rebre pagues? Doncs la Hanan fa una pintoresca dansa per provocar Pedro Sánchez. «No he rebut cap paga i tributo els meus impostos com qualsevol altre», comenta, divertida. «Als que diuen que vivim d’ajuts i que no volen immigrants, m’agradaria veure’ls treballant al camp. Es parla d’immigrants il·legals, però no de les formes il·legals en què molta gent de fora treballa al camp, amb uns horaris abusius, sense lloc on dormir i cobrant una misèria», comenta en al·lusió als temporers de Lleida.

  @hinaamii Respondre a @willy_pililademono el tRaPo �� ##risas ##viral ##fyp ##humor ##hijab ##parati ##xyzbca ♬ so original – thisandys 

 

Riure i ballar contra l’odi i els prejudicis

El sarcasme de Hanan té com a principal virtut confrontar la insània de l’odi i els prejudicis amb elements tan sans com riure i ballar. Sovint plasma en els seus vídeos les mateixes peticions dels seus ‘haters’, per demostrar com en són de ridículs. Si li demanen que es pentini, doncs un vídeo pentinant-se. Res tan paròdic com ser literal. «M’encanta ridiculitzar tots aquests comentaris amb humor».

La seva última croada consisteix a reivindicar la cultura amaziga, a la qual pertany. «De vegades escriuen titulars ‘clickbait’ en què em defineixen com una ‘noia arabomarroquina’, i el qualificatiu àrab sobra. Perquè soc amaziga, i alguns volen ratllar aquesta cultura, tornar-la invisible. Existeix l’estigmatització que la gent del nord de l’Àfrica és àrab, quan bàsicament els àrabs van colonitzar aquesta regió. L’amaziga és una cultura diferent, amb molta història i tradició. Tenim un alfabet propi i el nostre calendari és el jueu; no el vam canviar amb el gregorià. Celebrem l’any nou cada 13 de gener».

  @hinaamii Respondre a @jorgito0030 adoro la cançó !!! ##humor ##fyp ##parati ##viral ##destacame ##xyzbca ♬ so original – thisandys 

 

Amb arrels marroquines i algerianes, la Hanan parla diversos idiomes i li interessen les cultures africanes. «Al principi, dedicava el meu perfil a fer balls de diferents llocs de l’Àfrica: estudio Turisme i m’agrada destacar aspectes de diferents societats».

Hipocresia virtual

Notícies relacionades

Curiosament, l’èxit de Hanan Midan arriba aquests dies d’un tomb reivindicatiu a Tik Tok. Justament la xarxa social que semblava més hedonista, individualista i abstreta del món ha aconseguit sorprenents graus d’organització, amb els fans del K-pop convertits en activistes capaços de saturar una ‘app’ de la policia de Dallas o de sabotejar el míting de Tulsa de Donald Trump, que esperava trobar-hi una gran multitud i es va trobar un estadi gairebé buit.

«Em sembla genial aquest activisme i aquesta col·lectivitat, perquè tenim molts fronts en què reivindicar coses. A part d’una forma de divertiment, crec que les xarxes són una eina ideal per fer arribar missatges, mentre siguin respectuosos». No obstant, adverteix contra la hipocresia virtual. «Hi ha gent que llueix en el seu perfil el símbol del puny contra el racisme per quedar bé. Conec persones que insultaven un nen negre a classe i ara presumeixen del Black Lives Matter. Em sembla ridícul. Encara hi ha molt postureig. I molt per aprendre».