Conflicte diplomàtic

Veneçuela concedeix l'arrest domiciliari a dos dels exexecutius de la petroliera Citgo

Les autoritats veneçolanes van detenir el 2017 sis dirigents de la multinacional

zentauroepp53034988 14 03 2020 el presidente de venezuela  nicol s maduro  con u200406180220

zentauroepp53034988 14 03 2020 el presidente de venezuela nicol s maduro con u200406180220 / PRENSA PRESIDENCIAL VENEZUELA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Dos dels sis exexecutius de Citgo detinguts a Veneçuela des del 2017 van passar aquest dijous a arrest domiciliari, segons va informar el diplomàtic nord-americà Bill Richardson, que fa dues setmanes es va reunir amb el president veneçolà, Nicolás Maduro, per abordar aquest assumpte. «Ens alleuja escoltar avui que Gustavo Cárdenas i Jorge Toledo han sigut alliberats de la presó i se’ls ha atorgat arrest domiciliari. Aquest és un primer pas positiu i important», va apuntar Richardson, exambaixador davant les Nacions Unides, exgovernador de Nou Mèxic, exministre i excongressista.

«Agraïm al president Maduro i al vicepresident Jorge Rodríguez per aquest gest i per continuar participant en el diàleg productiu sobre els detinguts nord-americans», va afegir Richardson, que va viatjar a Caracas a mitjans de mes amb l’objectiu d’abordar amb Maduro l’alliberament dels sis ex-executius de la petroliera Citgo detinguts des del 2017 i dels dos mercenaris nord-americans capturats a principis de maig en un intent d’invasió. Al final de la visita amb Maduro, el diplomàtic va lamentar «no haver pogut assegurar l’alliberament d’aquests nord-americans».

Delictes atribuïts

Notícies relacionades

Els ex-executius de Citgo són l’expresident José Ángel Pereira i els exvicepresidents Tomeu Vadell, Alirio Zambrano, Jorge Toledo, Gustavo Cárdenas i José Luis Zambrano, que tenen nacionalitat nord-americana a més de veneçolana. Els exdirectius de Citgo van ser detinguts el novembre del 2017 durant unes reunions que la petroliera nord-americana va fer a Caracas.

Se’ls acusa de diversos delictes de corrupció, com a malversació de fons públics, concert de funcionari públic amb contractista, rentat d’actius i associació il·lícita, entre d’altres. Per la seva part, els mercenaris són els exboines verds Airan Berry i Luke Denman, que van ser capturats a principis de maig al participar en un intent d’invasió orquestrat per elements de l’oposició veneçolana.