Abús sexual

Antonia Barra: la història d'una violació que esgarrifa Xile

En el matí del 18 de setembre del 2019 Antonia Barra, que tenia 21 anys, va ser violada per Martín Pradenas

barra / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico/EFE

La jove xilena Antonia Barra va ser violada a mitjans de setembre passat i gairebé un mes després les seqüeles psicològiques van motivar el seu suïcidi. Aquest dimecres, la justícia va acreditar la violació i va ordenar l’arrest domiciliari de l’acusat, Martín Pradenas, però no presó preventiva, i el cas ha tornat a esgarrifar Xile.

Ja el 16 de juny passat va causar polèmica un altre dictamen judicial que ordenava a la família de l’Antonia no divulgar informació de Pradenas i eliminar totes les publicacions a les xarxes socials on se l’acusava d’haver violat la jove.

Com a reacció, l’etiqueta ‘Martín Pradenas Violador’ va ser tendència a Xile, i multitud de fotos de l’home, de 28 anys, van circular per Instagram.

Per ara el col·lectiu feminista LasTesis, mundialment conegut per crear la tonada i coreografia d’‘Un violador al teu camí’, va cridar a reproduir aquesta cançó «dedicada a Martín Pradenas i a tots els violadors impunes i la justícia patriarcal que representen».

Una multitud de persones es va concentrar davant el domicili de Pradenas, a la ciutat del sud de Temuco, per protestar per les mesures cautelars adoptades pel jutge que van deixar l’acusat amb arrest domiciliari fins que sigui jutjat per violació, que va generar alguns incidents i va motivar l’actuació policial.

La història de l’Antonia

En el matí del 18 de setembre del 2019 Antonia Barra, que tenia 21 anys, es va despertar en una cabana a Pucón, ciutat del sud de Xile, amb Martín Pradenas a sobre d’ella. Després de cridar-li que sortís, la jove es va vestir i se’n va anar.

Tot això segons múltiples missatges de l’aplicació WhatsApp que Barra va enviar poc després a diversos amics, objecte de la investigació i que han sigut filtrats per alguns mitjans locals, i en els quals la víctima va relatar haver sigut violada per Pradenas i va dir no voler denunciar-ho per por de com s’ho podrien prendre els seus pares.

Antonia Barra es va suïcidar poc després de denunciar que va ser violada l’any passat / Instagram

La jove va guardar silenci durant setmanes fins que el 12 d’octubre del 2019 va trucar per telèfon al seu exnòvio, Rodrigo Canario. En la trucada, que Canario va gravar, Barra va relatar l’agressió sexual de Pradenas.

«Repugnant» i «porca de merda» van ser alguns dels insults que Canario li va clavar. L’exparella d’Antonia Barra va reenviar la gravació i Pradenas es va assabentar aquell mateix dia de la trucada.

El 13 d’octubre del 2019 l’Antonia va enviar un altre missatge a Canario, aquesta vegada acomiadant-se. Aquell dia la jove es va treure la vida a Temuco.

Proves en vídeo

El 15 de juny passat, el canal Chilevisión va divulgar un vídeo on es veu Pradenas estirant l’Antonia, conduint-la a la cabana (allotjament turístic) d’aquest a Pucón. S’aprecia com la jove trontolla en estat d’embriaguesa i és patent que ella mira d’oposar resistència. Pradenas l’agafa de la mà i insisteix a emportar-se-la de la festa en la qual estaven.

Pradenas va trencar el silenci el 17 de juliol. En un vídeo pujat a YouTube, l’acusat, que sosté la seva innocència, afirma que en el metratge complet es pot veure «com amb l’Antonia ens fem petons, ens abracem, i després ens n’anem com persones normals».

Per la seva banda, l’advocat de l’acusat, Gaspar Calderón, va sostenir en l’audiència del 21 de juliol que l’Antonia se’n va amb l’acusat «per la seva voluntat [...] ningú l’estira, ningú l’empeny, ningú la segresta», va dir.

Aquest dimecres Calderón, en una entrevista amb el canal TVN, va demanar al públic no fer judicis previs del cas, al temps de reiterar la innocència del seu defensat.

El judici

Dimarts passat, 21 de juliol, va començar el judici contra Pradenas, contra qui, a més, pesaven cinc denúncies més d’abusos sexuals a altres joves.

Dos dels casos, ocorreguts entre el 2010 i el 2014, van ser sobreseguts per estar prescrits (a Xile aquest tipus de delictes prescriuen transcorreguts cinc anys); mentre que els tres restants es van desestimar per «no comptar amb antecedents per configurar els casos».

Aquest dimecres, el jutge del cas, Federico Gutiérrez, va determinar que existeixen fonaments per acreditar una violació en el cas de l’Antonia.

No obstant, el magistrat va rebutjar la petició de la Fiscalia de decretar presó preventiva per a Pradenas, per a qui va ordenar arrest domiciliari total, arrelament nacional i prohibició d’acostar-se a les víctimes.

El Jutjat de Garantia de Temuco va establir 120 dies per a la investigació dels fets.

Conductes prèvies

Notícies relacionades

El canal de televisió Chilevisión va tenir accés a un informe de la Brigada de Delictes Sexuals de Temuco en el qual es narren diferents conductes sexuals de Pradenas durant la seva infància i adolescència.

«Algunes nenes comentaven que Martín les havia tocat, però en aquell temps no li donàvem tanta importància, ja que Martín era un nen. Vaig conversar amb la mare, però ella pel que sembla tendia a normalitzar-la (la seva conducta)», va revelar una educadora de pàrvuls que va conèixer Pradenas de nen.