03 d’ag 2020

Anar al contingut

El Kazakhstan desmenteix les afirmacions xineses sobre un nou virus més mortal que el coronavirus

Pequín adverteix d'una nova malaltia que hauria provocat 1.772 morts els sis primers mesos del 2020 i «628 només el mes de juny»

El Periódico

El Kazakhstan desmenteix les afirmacions xineses sobre un nou virus més mortal que el coronavirus

RUSLAN PRYANIKOV

El Kazakhstan ha desmentit aquest divendres les afirmacions de l’ambaixada xinesa que asseguraven que un nou virus més mortal que el que provoca la Covid-19 s’expandeix per diverses regions d’aquest gegantí país de l’Àsia central.

En un missatge dirigit als seus ciutadans, l’Ambaixada xinesa a Nur-Sultan, capital del país, ha advertit aquest dijous de l’existència d’una nova malaltia «amb un índex de mortalitat de lluny superior a la Covid-19» que hauria provocat segons aquest text 1.772 morts en els sis primers mesos del 2020 i «628 només el mes de juny».

El comunicat parlava inicialment de «pneumònia kazakh» però després aquest terme va ser reemplaçat per «pneumònia no Covid».

Segons l’ambaixada, tres regions del Kazakhstan estan afectades i entre les víctimes hi hauria ciutadans xinesos.

No obstant, el Ministeri de Salut kazakh assegura que les afirmacions «dels mitjans xinesos no es corresponen amb la realitat», sense fer menció al comunicat de l’ambaixada xinesa.

El ministeri sí que ha al·ludit a pacients registrats com a afectats per pneumònia i no pel nou coronavirus, tot i que tinguessin símptomes, ja que les proves de Covid-19 han sigut negatives.

En total, el país ha registrat oficialment aquest divendres 57.747 casos i 264 morts però, tal com passa amb els seus veïns de l’Àsia central, observadors i oenagés l’acusen de minimitzar la magnitud de la pandèmia.