CONSEQÜÈNCIES DEL VIRUS

Protesta de núvies a Roma per l'ajornament dels casaments per la Covid

Els rigors de la pandèmia han obligat a postergar fins a la tardor moltes cerimònies

El sector estima que aquest any es perdran 26.000 milions d'euros

trevi / periodico

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

«Ens heu trencat el matrimoni», diu una pancarta. «No marits, no església, no fidels», diu una altra. «El 90% ajornat fins al 2021», afegeix la tercera.

Estan maquíssimes, amb el vestit de blanc radiant i el vel transparent al cap. Totes posant de cara i d’esquena a la Fontana de Trevi, la mateixa en la qual Anita Ekberg de la ‘Dolce Vita’, caminava dins de l’aigua.

Acabada l’exhibició han desfilat ordenadament pels carrers que van ser de les ‘Vacances a Roma’, tot i que sense Gregory Peck ni Audrey Hepburn. Enamorades com ells, és de suposar, han arribat a l’imponent edifici del Congrés, obra de Bernini, extribunal de justícia dels papes, i s’han col·locat en el ‘Hyde Park corner’ de Roma, on es concentren les protestes davant el Parlament.

Pel coronavirus han protestat de diverses maneres una mica tots: metges, infermers, indústries, sindicats, pimes, discapacitats, professors, distribuïdors de menjars a domicili, assistentes... faltaven les núvies. Aquelles 50.000 que en aquests tres mesos no s’han pogut casar, per allò d’evitar aglomeracions i guardar distàncies. Molts casaments han sigut ajornats fins a la tardor, tot i que la major part fins l’any que ve. Han sigut també anul·lats els casaments d’estrangers, uns 10.000, que trien escenografies italianes i deixen a les arques del país 540 milions a l’any, segons el Centre Studi Turistici de Florència.

83.000 empreses

A la simbòlica avantguarda de les ara per ara frustrades núvies, els acompanyava un centenar de les 500.000 persones que treballen al sector, les 83.000 empreses del qual van facturar l’any passat 10.000 milions d’euros. Amb les activitats auxiliars el sector va facturar l’any passat 40.000 milions, entre hotels, viles, restaurants, càtering, fotògrafs, floristes, músics i agències d’organització.

Les núvies participants en la protesta posen davant la Fontana de Trevi. / MAURO SCROBONGNA (DPA)

El 2019 es van celebrar 220.000 cerimònies. «La pèrdua estimada aquest any és de 26.000 milions d’euros, declara Michele Boccardi, president d’Assoeventi. «Els casaments d’estrangers els hem ajornat directament a l’any que ve per la dificultat de viatjar», afegeix Roberta Tarresan, dissenyadora de Wedding Planner. Tarresan estima que la pèrdua global serà d’entre el 70% i el 85%.

Menys diners a la butxaca

Notícies relacionades

Les causes que han desbaratat els plans de les 50.000 parelles que s’han quedat amb les ganes són la distància física que s’ha de mantenir a esglésies i ajuntaments, la senyalització de recorreguts d’entrada i sortida, la prohibició de bufets autoservei, el personal amb mascareta, així com els convidats, la impossibilitat del pare d’acompanyar la filla del braç, els futurs marits afectats per ertos i amb menys diners del previst...

L’Associació Wedding Industry italiana proposa al Govern una data concreta per tornar a les cerimònies, la suspensió dels impostos per a les empreses de casaments i finançament a fons perdut a causa de la disminució de la facturació. ¿I si els rebrots del virus tornen a complicar la situació?