després d'un rebrot

Austràlia decreta mes i mig de confinament a Melbourne pel coronavirus

«Decretem aquesta mesura per evitar una tragèdia», avisa el primer ministre de l'estat de Victòria per provar de conscienciar la població del risc de no controlar la pandèmia

zentauroepp54021299 firefighters dressed in personal protective equipment prepar200707080503

zentauroepp54021299 firefighters dressed in personal protective equipment prepar200707080503 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Efe

La segona ciutat d’Austràlia,  Melbourne, amb prop de 4,9 milions d’habitants, se sotmetrà a partir de la mitjanit d’aquest dimecres a un confinament de sis setmanes després d’un rebrot de casos de coronavirus, segons han informat aquest dimarts les autoritats locals.

El primer ministre de l’estat de Victoria, Daniel Andrews, la capital del qual és Melbourne, ha anunciat la mesura, recomanada per Sanitat, amb l’objectiu de controlar l’expansió dels nous positius, molts dels quals s’han produït per contagis locals i alguns en focus desconeguts.

Aquest rebrot, que va començar a agreujar-se fa dues setmanes i que ja supera els 1.000 casos, s’ha atribuït a l’incompliment de les mesures de restricció en els centres de quarantena establerts per als viatgers procedents de l’estranger.

Evitar una tragèdia

«Estem en una situació més precària, de més repte i potencialment més tràgica que on vam estar fa uns mesos», va alertar Andrews. «Hem decretat aquest confinament per evitar una tragèdia», ha dit.

A més de l’àrea metropolitana de Melbourne, el Govern regional també ha ordenat l’aïllament del municipi rural de Mitchell, d’uns 44.000 habitants.

Les autoritats van anunciar la vigília el tancament de les fronteres entre els estats australians de Victòria i Nova Gal·les del Sud, els més poblats del país, per primera vegada en 100 anys i que entra en vigor aquesta mitjanit.

Austràlia, amb poc més de 8.500 casos confirmats i 106 morts des de l’inici de la pandèmia, havia aconseguit contenir l’avenç del virus amb relativa facilitat.

El país, les fronteres del qual continuen tancades tret de per a vols especials i de repatriació, va implementar des del març passat mesures de distància física, tot i que ja es trobava en l’última fase de la desescalada cap a la nova normalitat. No obstant, les mesures imposades per l’Executiu de Canberra no van ser tan dures com en altres països afectats per la pandèmia.

Tancament més estricte

El reconfinament ara de Melbourne serà més estricte que l’anterior i els habitants no podran viatjar a les seves segones residències, tot i que podran sortir de les seves llars per anar a treballar, comprar o anar al metge.

Els restaurants i les cafeteries només podran vendre menjar per emportar-se i les escoles estendran les seves vacances. Les perruqueries, en canvi, podran mantenir les seves portes obertes.

Notícies relacionades

«Si no prenem aquestes mesures, no seran un parell de centenars de casos al dia, en seran molts més i es descontrolaran», ha insistit el primer ministre de Victoria.

Austràlia ha sigut considerat com el tercer país que millor ha gestionat la lluita contra la pandèmia, després de Corea del Sud i Letònia, segons un recent informe de l’ONU.