UN VEÍ INCÒMODE

La visita de Borrell evidencia les tenses relacions entre la UE i Turquia

L'alt representant de la UE per als Afers Exteriors va a Ankara per discutir sobre la crisi migratòria i llimar les diferències amb el Govern d'Erdogan

zentauroepp54016824 ankara  turkey   06 07 2020   a handout photo made available200706174450

zentauroepp54016824 ankara turkey 06 07 2020 a handout photo made available200706174450 / FATIH AKTAS HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

L’alt representant de la UE per als Afers Exteriors, Josep Borrell, ha viatjat aquest dilluns a Turquia per reunir-se amb representants del Govern turc i parlar de les enormes diferències que, avui dia, separen Brussel·lesAnkara. Borrell, en una roda de premsa conjunta amb el ministre d’Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ho ha evidenciat. Les relacions amb Turquia estan en uns mínims històrics.

«La nostra relació no és la ideal. Tenim molts problemes i, crec, també un interès mutu per sortir d’aquesta situació i evitar qualsevol incident, que només portaria més problemes. Volem diàleg, pau i seguretat, i això no s’aconsegueix amb accions unilaterals», ha dit Borrell en la roda de premsa, en què l’enuig ha anat en augment a cada minut que passava.

Borrell i Çavusoglu han tractat, en la seva reunió, sobre la crisi a Síria i Líbia –on Turquia i França, que recolzen faccions oposades, viuen en una guerra dialèctica dins l’OTAN-; a més de les tensions amb Grècia al Mediterrani est; les restriccions de viatjar a la UE per la Covid-19 i la crisi migratòria.

Aquest, de fet, ha sigut el punt més calent de la conversa. «És un problema comú i, per tant, hem d’actuar junts –ha dit Çavusoglu–. No es pot esperar que Turquia s’ocupi sola del problema dels refugiats».

Portes obertes

Aquest últim episodi de màxima tensió es deu, sobretot, al que va passar el febrer d’aquest any. Llavors, Erdogan va anunciar que obria les portes cap a Grècia perquè els refugiats que ho volguessin marxessin cap a Europa. Grècia va reaccionar retornant els que ho intentaven.

Notícies relacionades

A canvi de tancar l’aixeta, Erdogan va demanar un altre acord migratori: una reedició del firmat el 2016. Molts dirigents de la UE van acusar el president turc de xantatge. Borrell, no obstant, ha acceptat aquest dilluns que es buscarà actualitzar aquest acord.

«No es pot dir que Turquia amenaci la UE amb els refugiats. Ens hem d’asseure i parlar de migració, i volem fer-ho sincerament. Però senyor Borrell, si deixeu que alguns estats bloquegin les nostres intencions –fent referència a França i Grècia–, llavors no ens culpeu nosaltres i digueu que us fem xantatge», ha dit Çavusoglu.