'Pubs' amb cita prèvia: el retorn a la nova normalitat dels anglesos

Bars i restaurants obren al Regne Unit amb menys aforament i la música més baixa

zentauroepp53991397 a man holds a pint of beer outside a pub in soho  as the cap200704174923

zentauroepp53991397 a man holds a pint of beer outside a pub in soho as the cap200704174923 / Alberto Pezzali

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El ‘superSaturday’ a Anglaterra havia d’arrencar a les 6 del matí, el moment oficial de reobertura dels ‘pubs’. Però a aquella hora un dia de cel ennuvolat al centre de Londres no n’hi havia ni un de sol obert. Ni a Covent Garden, ni a Carnaby Street ni a Smithfield. The Moon Under Water, a Leicester Square, va aixecar la persiana a les 8, però la majoria van obrir al migdia i l’afluència va ser més lenta del que s’esperava.

A primera hora la prioritat de la ciutadania va ser acabar amb els cabells rebels. Després de més de tres mesos de tancament, hi va haver cues a la porta de les perruqueries. «¡Per fi!», va ser el crit triomfal del líder laborista, Keir Starmer, que va publicar una foto, a la sortida del barber, amb el tupè en ordre. Un museu, el South Shields, va demanar als anglesos flocs de cabells de la històrica jornada, per a una col·lecció sobre la pandèmia.

Una fracció dels clients

Si a les perruqueries ja no hi ha revistes disponibles, també als ‘pubs’ la clientela es va trobar canvis, que d’alguna manera els ha convertit en un lloc diferent. «No es poden demanar begudes a la barra, tothom ha d’estar assegut a les taules i cal reservar abans a internet», explicava Tomas, un dels cambrers de The Swan, a Hammersmith, mentre preparava les últimes coses abans de l’obertura.  «Fa una setmana que preparava el local, redistribuint-lo», afegia.

 Als bars amb música es reduirà el volum per no haver d’alçar la veu, una cosa que facilita la propagació del virus.  «Ho tenim tot reservat per avui, però el nombre dels que hi tenen cabuda és molt menor que abans».  Només una fracció dels clients habituals van poder tenir accés a bars i ‘pubs’ amb les actuals restriccions.  El Ryan va tenir sort. Va ser dels primers a reestrenar The Famous Three Kings, amb una pinta de ‘lager’. «Ho he trobat molt a faltar. El que més. És el meu lloc habitual per veure la gent».

Gairebé mig milió de llocs de treball

Els restaurants també van rebre llum verda. Al mític River Café, amb la seva terrassa al costat del riu i una de les millors cuines italianes de Londres, una vintena d’empleats anaven i venien atrafegats. «Hem volgut mantenir l’estil del restaurant com estava abans, en la mesura que fos possible. Tenim la gran sort de tenir espai», comentava el mànager, Charles Pullan.

EFE EPA FACUNDO ARRIZABALAGA / Clients beuen al carrer als afores d’un 'pub’ a Londres.

Notícies relacionades

Cada dia es prendrà la temperatura a treballadors i clients, segons vagin arribant.  Pullan no creu que la restauració es recuperi ràpidament: «Avui tenim les reserves completes. Hi haurà molta gent desitjant tornar, això ens mantindrà ocupats en les pròximes setmanes, però també crec que hi haurà gent reticent a tornar als restaurants».

 «Només bars i ‘pubs’ ocupen gairebé mig milió de persones», va recordar Rishi Sunak. El ministre de Finances es va reunir amb el cap de la fàbrica de cervesa Fuller i planejava sopar amb la seva dona en un local espanyol de tapes. El de dissabte és un primer pas cap a la normalitat, però també un dia temut pels efectes de l’alcohol i les festes de carrer, que podrien degenerar. En una, divendres a la nit a Londres, set policies més van resultar ferits.