CONFISCACIÓ RÈCORD

La policia italiana intercepta 14 tones d'amfetamines procedents de Síria

La droga, trobada en tres contenidors al port de Salern, estava amagada en maquinària i rotllos de paper industrial

zentauroepp53949440 salerno  italy   01 07 2020   a screen grab made from an und200701164055

zentauroepp53949440 salerno italy 01 07 2020 a screen grab made from an und200701164055 / GUARDIA DI FINANZA HANDOUT

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Catorze tones d’amfetamines, en forma de 84 milions de pastilles amb el logo de Captagon, una droga utilitzada pels terroristes d’Estat Islàmic. És el resultat d’una confiscació de droga procedent de Síria que ha sigut realitzada aquest dimecres al port de Salern, al sud de Nàpols, per la policia de duanes, que segons un comunicat estima el seu valor de mercat en 1.000 milions d’euros.

«Es tracta de la confiscació d’amfetamines més important feta per les forces policials en l’àmbit mundial», ha comentat Domenico Napolitano, coronel comandant de la Guàrdia de Finances de Nàpols. Segons el militar, la quantitat d’amfetamines trobades «deixa clar que aquesta droga no podia ser destinada només a la venda a la Campània (Nàpols) o Itàlia, sinó que el seu àmbit de distribució era europeu».

Dues setmanes enrere i al mateix port de Salern els militars de duanes ja havien interceptat un contenidor amb 2.800 quilos d’haixix i 190 quilos d’amfetamines del mateix tipus, Captagon, cosa que interpreten com un primer assaig dels traficants.

Rotllos falsos de paper industrial

Alhora, segons fonts de la investigació de la fiscalia de Nàpols, una operació d’aquesta envergadura –tres contenidors complets– requereix la col·laboració d’«un consorci» de grups criminals, capaç de comercialitzar la droga. La policia de duanes corrobora la hipòtesi de la fiscalia partint del valor de la droga i de la capacitat necessària per distribuir-la.

Notícies relacionades

Als contenidors, els 84 milions de pastilles es trobaven amagades dins de maquinària i rotllos falsos de paper industrial.

El Captagon és un compost de fenetil·lina amb altres amfetamines i estimulants. Segons l’agència antidroga dels EUA, va ser produït inicialment als anys 90 al Líban i difosa a l’Aràbia Saudita. Als cossos dels terroristes de la sala Bataclan (París, 2015) se’n van trobar rastres. Els especialistes assenyalen que produeix eufòriaresistència al cansamentdesinhibició pèrdua del judici, i que és molt utilitzada pels combatents de l’EI, raó per la qual alguns l’anomenen ‘la droga de l’ISIS’, per la seva sigla en anglès. L’octubre del 2015, el príncep saudita Abdul Muhsin bin Abdul bin Abdulaziz va ser arrestat a Beirut i allà segueix a la presó, perquè al seu jet privat portava dues tones de Captagon.