PANDÈMIA DESBOCADA

Fauci davant de l'explosió de coronavirus als EUA: «No estem en control de la situació»

L'expert adverteix al Senat que es podrien superar els 100.000 casos diaris

Missatge unitari a Trump i els ciutadans perquè facin ús de les mascaretes

zentauroepp53859817 washington  united states   23 06 2020   director of the nat200623201511

zentauroepp53859817 washington united states 23 06 2020 director of the nat200623201511 / KEVIN DIETSCH POOL

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els números fa un parell de setmanes  que estan retratant una pandèmia de coronavirus desbocada als Estats Units, però aquest dimarts ha sigut el doctor Anthony Fauci, expert principal en malalties infeccioses en el grup de treball creat per Donald Trump a la Casa Blanca per respondre a la crisi, el que ha deletrejat la crisi, i l’advertència.  «No em sorprendria si arribem a 100.000 (casos) al dia», ha dit Fauci en una compareixença al Senat, un testimoni en el qual no ha ocultat sentir-se «molt preocupat», ha advertit que el nombre de morts «podria posar-se realment malament» i ha deixat una alerta: «Anem en la direcció equivocada. Necessitem fer alguna cosa i fer-ho ràpid. No estem en control total ara mateix».

Aquesta falta de control és evident. En les dues últimes setmanes el nombre de casos de coronavirus al país s’ha disparat un 80% fins a superar els 2,6 milions de contagis detectats d’una malaltia que ja ha segat més de 126.000 vides als EUA. Les hospitalitzacions en set dels estats més afectats han crescut un 25% en set dies. Només dilluns es van registrar més de 41.600 nous casos i tot i que els focus són especialment intensos al sud i l’oest, amb els estats de Florida, Texas, Califòrnia i Arizona registrant-ne més de la meitat dels nous casos, aquests «posen tot el país en risc» segons Fauci.

Notícies relacionades

En el seu testimoni hi ha hagut frustració, especialment davant de la reobertura prematura que es va produir en molts estats (ara forçats a fer marxa enrere). També davant de les grans congregacions de persones i davant del cas omís que molts ciutadans estan fent a la recomanació d’utilitzar mascaretes. Entre aquests s’hi compta el president Trump, al qual cada vegada més, fins i tot membres del seu partit, li demanen que col·labori a desvincular-les del debat polític al qual molta gent les ha associat utilitzant-les si més no de tant en tant. «Té molts admiradors. Seguirien el seu exemple. Ajudaria en aquest debat polític», ha dit aquest dimarts el senador republicà Lamar Alexander. «Hi ha massa en joc perquè continuï el debat polític sobre si les mascaretes són pro-Trump o anti-Trump».

«Assoliment fenomenal»

Els esforços per acabar amb la politització de la crisi, més a quatre mesos de les eleccions presidencials, poden caure en sac foradat. Aquest mateix dimarts la campanya de Trump enviava un missatge definint la resposta del president a la pandèmia com a «assoliment fenomenal». I aquest correu arribava poc després que acabés la compareixença en el comitè de Sanitat i Educació del Senat no només de Fauci sinó d’altres experts com el doctor Robert Redfield, que dirigeix els Centres de Control i Prevenció de Malalties i la radiografia dels quals tampoc deixava gaire espai a l’optimisme. Redfield ha assenyalat, per exemple, que la capacitat dels EUA de rastrejar els contactes de les persones contagiades està llastada per obsolets sistemes de bases de dades de sanitat que, ha dit, «realment necessiten una modernització agressiva». Alguns comtats, ha explicat, «continuen fent això amb llapis i paper».