Crisi sanitària

Festes multitudinàries i platges plenes amenacen amb un rebrot al Regne Unit

Tres festes il·legals en una setmana a Londres han acabat amb policies ferits

brighton / periodico

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Festes massives, platges plenesBoris Johnson va anunciar aquesta setmana a so de bombo i platerets, el «final de la hibernació nacional». Una imprudència més del primer ministre sense mascareta, que organitza la desescalada demanant «sentit comú» als ciutadans, en lloc d’imposar per llei mesures clares.

Els anglesos han respost trencant totes les regles mínimes per evitar un rebrot de contagis. El 4 de juliol, un dissabte per a més greuge, reobren els pubs. Les forces de seguretat adverteixen que no hi ha prou efectius per controlar el que ja s’ha batejat com una jornada de «carnaval» i el dia de la «independència», en la premsa tabloide. «El coronavirus tornarà a propagar-se si no es respecta la distància social», ha advertit l’assessor mèdic del Govern, Chris Witty.

Dijous, per tercera vegada en menys d’una setmana, una festa de carrer il·legal va acabar en atacs a la policia. L’últim incident va succeir al conegut barri londinenc de Notting Hill, on els participants van llançar objectes contra els agents.

La nit anterior en un altre barri de Londres, Brixton, es van viure moments de gran violència amb enfrontaments entre centenars de joves, que van acabar amb 22 policies ferits, diversos cotxes patrulla danyats i diversos detinguts. A Manchester diumenge, en una festa similar, va esclatar una baralla en la qual dues persones van morir per tret d’arma de foc.  La ministra de l’Interior, Priti Patel mira de donar la culpa de la situació a les forces de seguretat. Patel ha demanat a la cap de la Policia Metropolitana, Cressida Dick, responsabilitats pel que entén com una pèrdua del control als carrers per part de Scotland Yard.

Allau de banyistes

Notícies relacionades

La pèrdua de control va, no obstant, més enllà de les festes improvisades. Amb temperatures superant els 30 graus, els anglesos es van llançar dijous a les platges. Algunes d’aquestes, com les de Bournemouth, van arribar a estar tan plenes que les autoritats locals van declarar «un incident major», incapaces de controlar les masses de banyistes, a qui la policia va haver d’acabar demanant que marxessin. Se’n van anar deixant 33 tones d’escombraries, segons el servei de neteja de l’Ajuntament. Els agents van imposar més de 500 multes.  

El ministre de Sanitat, Matt Hancock, ha advertit que té els poders legals per tancar les platges si no es respecta la distància social.  El diputat del districte de Bournemouth, el conservador Tobias Ellwood, creu que la platja ja s’hauria d’haver tancat ahir i tem que avui es torni a produir la mateixa allau de banyistes. «Hem d’aprendre de l’ocorregut. Si hem de ser seriosos mirant de controlar la pandèmia, necessitem respondre ràpidament i donar recolzament a les autoritats locals desbordades», va declarar Ellwood a la BBC.