tensió al pròxim orient

Rebuig internacional del pla d'annexió d'Israel avalat pels EUA

L'ONU, la LIiga Àrab i gairebé la totalitat del Consell de Seguretat demana a Tel Aviv que faci marxa enrere en la seva intenció de quedar-se amb part de la Cisjordània ocupada i de la vall del Jordà

zentauroepp53859682 30 01 2020 soldados de israel durante una protesta cerca de 200625121210

zentauroepp53859682 30 01 2020 soldados de israel durante una protesta cerca de 200625121210 / Ilia Yefimovich dpa

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les Nacions Unides, la Lliga Àrab i la gairebé totalitat del Consell de Seguretat van demanar aquest dimecres a Israel que abandonés els seus plans d’annexió de part de Cisjordània i de la Vall del Jordà perquè obrirà la porta al caos i tirarà per terra tots els esforços per aconseguir la pau. «L’amenaça d’Israel d’annexionar parts de la Cisjordània ocupada ha alarmat palestins, molts israelians i la comunitat internacional», va dir el secretari general de l’ONU, António Guterres. «En cas de ser aplicada, l’annexió suposaria la més greu violació del dret internacional», va afegir. Guterres, que va destacar que el món es troba «en un moment d’inflexió», va argüir que l’annexió «danyaria greument les perspectives de la solució de dos estats i soscavaria les possibilitats de reiniciar les negociacions» de pau.

El polèmic pla annexionista, rebutjat des del primer moment pels palestins, va ser presentat pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a principis del mes de gener passat, juntament amb el president nord-americà, Donald Trump, a la Casa Blanca. Washington ha tornat a manifestar el seu recolzament als plans del Govern israelià a través del secretari d’Estat, Mike Pompeo. «La decisió dels israelians sobre estendre la sobirania en aquests llocs són decisions que correspon prendre als israelians», va afirmar Pompeo en una roda de premsa al Departament d’Estat.  

Acords bilaterals

El president de l’Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, per la seva banda, va recordar en unes declaracions per videoconferència davant del Parlament àrab  que la seva decisió de trencar els acords bilaterals amb Israel i els Estats Units arran dels plans israelians «no significa que no vulgui la pau», i va anunciar que està disposat a assistir a una conferència internacional per a la resolució del conflicte.  El 19 de maig, Abbas va anunciar la fi de tots els acords amb Israel i els EUA i va afirmar que el primer, com a potència ocupant, és responsable dels territoris que ocupa.

L’Autoritat Nacional Palestina ha anunciat avui que en els pròxims dies posarà en marxa una sèrie de projectes, relacionats amb l’agricultura, la sanitat i l’educació, a la vall del Jordà per un valor de 35 milions de xéquels (uns 9 milions d’euros, segons ha anunciat a l’agència AFP el primer ministre palestí, Mohammad Shtayyeh.

Annexió per zones

Notícies relacionades

El primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha expressat en diverses ocasions la seva voluntat d’impulsar a partir del juliol el procés d’annexió de zones de Cisjordània, com a part de l’acord per a un Govern d’unitat amb el líder opositor i actual ministre de Defensa, Benjamin Gantz. Netanyahu va afirmar la setmana passada que aquests plans podrien ser aplicats «per etapes», mentre va incidir que es tracta d’«una oportunitat històrica».  «Els palestins continuen rebutjant el diàleg i estant de merda fins al coll», va manifestar, per la seva banda, Gantz, abans d’afegir que si l’Autoritat Palestina manté el seu rebuig d’un diàleg fonamentat en l’‘acord del segle’ «caldrà avançar sense ells».

El definit per Israel i el seu aliat nord-americà com a ‘acord del segle’ assenyala Jerusalem com la capital «indivisible» de l’Estat hebreu, que reté el control de les colònies jueves i de la vall del Jordà, mentre que Palestina tindria la seva capital en una zona de Jerusalem Est ubicada fora de la barrera de seguretat instal·lada per Israel. Així mateix, nega el dret al retorn als refugiats palestins.