NEGOCIACIONS A VIENA

La insistència dels EUA d'incloure la Xina bloqueja les converses de desarmament

Rússia considera «irrealista» la demanda nord-americana i es nega a fer servir la seva influència per pressionar Pequín

Les dues parts acorden formar grups de treball sobre els diferents àmbits d'armes, i reunir-se de nou al juliol

zentauroepp53844520 vienna  austria   22 06 2020   russia s deputy foreign minis200623154440

zentauroepp53844520 vienna austria 22 06 2020 russia s deputy foreign minis200623154440 / CHRISTIAN BRUNA

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Sense avenços a la vista en les converses sobre desarmament que se celebren a Viena. La delegació nord-americana que participa en les negociacions per renovar el tractat Nou START sobre armes nuclears estratègiques s’ha aferrat a la seva exigència inicial d’incloure la Xina en les converses, una cosa considerada «irrealista» per la contrapart russa. 

«Tenen l’obligació de negociar de bona fe amb nosaltres i amb els russos», ha dit en to d’exigència Marshall Billingslea, enviat del president Trump per a temes de desarmament, durant una conferència de premsa. «La Xina no només s’enfronta a nosaltres i a Rússia, sinó també al món sencer», ha recalcat.  

Billingslea no va rebre una resposta positiva a les seves demandes de la part del viceministre d’Exteriors rus, Andrei Ryabkov. «Els hem explicat, de manera detallada, per què considerem irrealista comptar amb la participació de la Xina», ha assegurat l’alt funcionari en declaracions recollides per l’agència Ria-Nóvosti.  Tampoc està Moscou per la feina de pressionar la Xina, amb el Govern de la qual manté en aquests moments una excel·lent relació bilateral. «No utilitzarem la nostra influència sobre la Xina com pretenen els americans», ha sentenciat.

Segons els experts, l’arsenal atòmic de Pequín és 10 vegades menor al de les dues grans potències atòmiques. El Govern xinès considera que encara han de materialitzar-se substancials reduccions en les forces nuclears de nord-americans i russos perquè existeixi una paritat que justifiqui la seva presència en negociacions de desarmament.  

Petits progressos

En els restants punts en discòrdia sí que s’han registrat alguns petits progressos. La delegació russa s’ha mostrat oberta a incloure en les converses en curs armes nuclears de recent creació no cobertes pel tractat, tot i que exigeix un diàleg «sense condicions», cosa que ve a significar que només estaria disposada a realitzar aquesta concessió si per la seva part Washington accepta debatre el desplegament d’escuts nuclears a prop de les fronteres russes. 

En els últims anys, Moscou ha estat desenvolupant nou armament nuclear, donat a conèixer bombàsticament durant una bel·licista intervenció del president Vladímir Putin al març del 2018, que no estan incloses en la definició d’armes estratègiques o de llarg abast recollida en els vells tractats de desarmament i que de moment, que se sàpiga, manquen d’equivalent als EUA.

Fora d’això, les converses es van desenvolupar en un ambient «franc», segons han definit els seus participants. Les dues parts han decidit formar grups de treball i tornar a reunir-se al juliol, cosa que constitueix un senyal que el consens encara és possible.    

Notícies relacionades