26 d’oct 2020

Anar al contingut

Portugal confirma la bona marxa de la seva economia

La irrupció del Covid-19 amenaça de fer un tomb al bon rumb del país

EL PERIÓDICO

Portugal confirma la bona marxa de la seva economia

MANUEL DE ALMEIDA POOL

En aquests temps d’horitzons negres, Portugal ha rebut aquest dimecres una bona notícia de part de l’Institut de Nacional d’Estadístiques (INE). El país va registrar el 2019 un excedent pressupostari del 0,2% del PIB, un resultat històric per a un país que va ser rescatat per la troica el 2011 amb 78.000 milions d’euros i que es va haver de sotmetre a una dura cura d’austeritat per superar la crisi del deute. Ho ha fet amb un notable èxit des que va abandonar el 2014 el programa de rescat, creant el que es coneix com la «via portuguesa».

Aquest excedent és el primer després de la recuperació de la democràcia al país, el 1974, i supera les expectatives del Govern socialista d’António Costa, que el situava en el 0,1%, després d’un desequilibri del 0,4% el 2018.  Era per al 2020 quan l’Executiu preveia un excedent del 0,2% del PIB, un objectiu que queda compromès pels esforços posats en marxa per contenir l’epidèmia del Covid-19, amb una incidència encara relativament baixa al país, però que ha deixat ja 43 morts i gairebé 3.000 casos 

El deute públic també s’ha reduït el 2019 fins al 114,9% del PIB, davant el 117,7% de l’any anterior, segons l’INE. En el pitjor de la crisi financera, el dèficit a Portugal va arribar a l’11,4% del PIB (any 2010) i el deute es va elevar fins al 132,9% del PIB (any 2014).

Contenció de la despesa

Al capdavant de la recuperació econòmica de Portugal, el socialista António Costa va ser reelegit primer ministre a l’octubre i governa en minoria en aquesta segona legislatura amb el recolzament parlamentari de les forces d’esquerra. Amb el seu ministre de Finances, Mário Centeno, actual president de l’Eurogrup, ha aconseguit revertir l’austeritat i tornar poder adquisitiu a les famílies. Ho ha pogut fer gràcies a una contenció extrema en la despesa pública i una conjuntura favorable per a una economia que descansa molt en el turisme.

Però la irrupció del Covid-19 amenaça de fer un tomb a aquesta bona trajectòria portuguesa. Centeno ha reconegut aquesta setmana que el pressupost del 2020 haurà de ser corregit per tenir en compte el cost financer de les mesures preses per fer front a l’epidèmia.