nou escàndol al Brasil

Arrestat per corrupció un policia que exercia d'assessor de la família Bolsonaro

Fabrício Queiroz està acusat d'obstruir investigacions judicials i amenaçar testimonis

El president Bolsonaro afirma que el poder judicial accelera les seves accions contra ell per treure'l del poder

zentauroepp53799020 graf2828  sao paulo  18 06 2020   el ex asesor y ex conducto200618182435

zentauroepp53799020 graf2828 sao paulo 18 06 2020 el ex asesor y ex conducto200618182435 / Sebastiao Moreira

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La policia brasilera ha detingut aquest dijous el policia militar Fabrício Queiroz, exassessor del senador Flávio Bolsonaro, com a part d’una investigació relacionada amb la desviació de diners durant la legislatura de Rio de Janeiro, quan el fill del president n’era un dels regidors. El Govern d’ultradreta va rebre la notícia amb molt desgrat. Segons el diari paulista ‘Folha’, Jair Bolsonaro va dir als seus aliats que el poder judicial intenta construir un clima polític amb l’objectiu de fer-lo fora del Govern.

El capità retirat no creu a hores d’ara de la seva disputa amb el Suprem Tribunal Federal (STF) que sigui una coincidència que el ‘cas Queiroz’ recobri importància la mateixa setmana en què han sigut detinguts alguns bolsonaristes radicals per la presumpta comissió d’actes antidemocràtics.

Queiroz no és un personatge desconegut: els mitjans de premsa el van recordar mostrant una fotografia del policia i el president mentre pesquen en un bot. Durant la nit de dijous, el capità retirat es va mostrar «irritat i abatut» per les novetats, segons ‘O Globo’. Bolsonaro va dir que es tractava d’un acte de «persecució» per part dels jutges. «Semblava que estaven arrestant el sicari més gran de la Terra», va dir. A l’ordenar-ne l’arrest preventiu, el jutge Flávio Itabaiana Nicolau va considerar que l’exassistent de Flávio Bolsonaro i la seva dona, Márcia Oliveira de Aguiar, obstruïen les investigacions i amenaçaven testimonis. Oliveira de Aguiar es troba pròfuga. El senador va dir que l’acció del magistrat és «una altra peça moguda al tauler» per atacar el seu pare. «M’enfronto als esdeveniments d’avui amb tranquil·litat. ¡Prevaldrà va veritat!», va pronosticar.

Afectació del nucli dur

Segons ‘Folha’, diversos integrants del STF creuen que aquesta detenció pot tenir «conseqüències impredictibles» a l’haver arribat al «cor del Govern». Un dels primers i possibles impactes, afegeix, podria ser la destitució al Senat del fill del cap d’estat.

Notícies relacionades

Fa mesos que el mandatari manté una mena de guerra personal contra el STF al punt de participar en tres manifestacions a Brasília a favor del tancament del Congrés i contra la màxima autoritat judicial. Durant aquests actes que es van realitzar malgrat la quarantena, també es va reclamar més intervenció militar en els afers polítics. Bolsonaro va oferir, no obstant, una peça de negociació al Suprem i va accelerar la dimissió del ministre d’Educació, Abraham Weintraub, ni més ni menys que un dels integrants del Govern més hostils cap al tribunal. Weintraub és integrant de l’anomenada «ala ideològica» del bolsonarisme que sol exposar els postulats més intransigents.

Protegir a qualsevol preu

Bolsonaro té una relació peculiar amb els seus fills Flávio, Eduardo –actualment diputat– i Carlos, el legislador de Rio de Janeiro, assenyalat com a participant essencial dels grups que propaguen notícies falses i intimiden opositors i fins a polítics conservadors a les xarxes socials. La seva decisió de protegir-los a qualsevol preu l’ha portat a enfrontar-se amb qui fos el seu ministre estrella, l’exjutge Sergio Moro, qui va abandonar la cartera de Justícia i Seguretat denunciant la interferència del president en les activitats de la Policia Federal.