temor d'una propagació massiva

Pequín aplica la recepta més dura per aturar el rebrot del virus

La Xina registra un total de 107 casos a la capital després de detectar-se un nou focus de transmissió del virus en un mercat i inicia un pla per portar a terme 90.000 proves diàries

Les autoritats prohibeixen sortir de la ciutat a taxis i altres vehicles que ofereixen serveis de conducció, sota l'amenaça de «càstigs severs» als que incompleixin l'ordre

32f46880-51b9-4868-83ec-f163b4236984-hd-web / periodico

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

A Pequín es baralla l’última batalla d’aquella guerra popular que li havia declarat la Xina al coronavirus al desembre. Va proclamar el Govern la victòria el mes passat però va prevenir contra els rebrots i en l’adversativa resideix el cor de la nova normalitat: no hi haurà pau duradora sense vacuna. Pequín remarca avui que tampoc les més escrupoloses precaucions blinden del coronavirus.

Es compten ja 106 contagis vinculats amb el mercat de Xinfadi. Nou dels onze districtes pequinesos compten amb infectats i s’han detectat casos a Hebei, la província que abraça Pequín, Liaoning, a la punta septentrional, i Sichuan, en el profund centre. La capacitat d’expansió del patogen exigeix molta empenta i pressa i la batalla es ventilarà en tres dies, segons els comptes de les autoritats. El primer diagnòstic data de l’11 de juny, cosa que permet situar el contagi a finals de maig.

«Els infectats haurien de començar a mostrar els símptomes en els dos pròxims dies. Si el nombre de casos no puja gaire, podrem concloure que l’epidèmia s’ha estabilitzat», ha afirmat Wu Zunyou, cap epidemiòleg del Centre de Control i Prevenció de Malalties. Han tornat les metàfores bèl·liques en els mitjans oficials que exigeixen esforços solidaris perquè Pequín no sigui el Wuhan de sis mesos enrere.

Obligats a la tancada

Les diferències són immenses i abonen l’optimisme: La Xina sap avui amb què brega, al càrrec no hi ha aquells ineptes capitostos provincials que estimulaven els sopars multitudinaris i amagaven la pandèmia sota l’alfombra, el brot s’ha detectat a temps i el protocol de reacció està greixat.

La campanya de tests massius, amb un centenar de llocs repartits per tota la ciutat, ja ha cobert més de 200.000 persones vinculades amb el mercat. Els veïns de dotzenes de complexos de vivendes han sigut obligats a la tancada i els comitès de barri els acosten el menjar.

Han sigut cancel·lats els esdeveniments esportius i culturals, instal·lacions turístiques com el Temple del Lama han sigut tancades i les guarderies han posposat la seva reobertura. En el transport públic es controla el nombre de passatgers i els taxis tenen prohibit traspassar els límits urbans. Les autoritats han recomanat als pequinesos que no abandonin la ciutat si no és imprescindible i cada dia augmenta el nombre de províncies que imposen quarantenes als arribats de la capital.

Les contempla fins i tot Yunnan, a 2.500 quilòmetres de la capital i limítrofa amb el sud-est asiàtic. «He cancel·lat els meus viatges a Xangai per visitar un client i Harbin per veure el meu pare. És un maldecap enorme, no suporto una quarantena més ni em ve de gust passar dos tests», diu per telèfon Song, executiva en una multinacional. En els últims dies, afegeix, ha substituït el suburbà per la bicicleta per desplaçar-se a l’oficina.

Contagis locals

Diversos mercats de la capital han sigut clausurats i funcionaris sanitaris han desinfectat ja 30.000 restaurants. La sospita que el focus es va originar en unes taules de tallar salmó l’ha tret de tots els supermercats de la capital i províncies veïnes.

El coronavirus ha tornat a Pequín quan vorejava els dos mesos sense contagis locals i els seus restaurants, centres comercials i parcs havien recuperat la seva activitat en un quadro de precaucions atenuades. Des del mes passat no és obligatòria la mascareta en espais públics i alguns restaurants ja no exigien el nombre de contacte i nom als clients ni el codi verd en la seva aplicació telefònica. «Avui ja he vist tothom al carrer amb mascaretes una altra vegada», revela Yang Li, oficinista i mentalitzada per a una altra setmana de tancada. «Ahir al matí em va trucar la policia per preguntar-me si havia sigut al mercat en les últimes dues setmanes i, a la nit, el restaurant em va cancel·lar la reserva perquè l’estaven desinfectant», afegeix.

La Xina ha patit diversos rebrots en els últims mesos, gairebé sempre a les províncies frontereres amb Rússia, que ha apagat amb ímpetu i prestesa. No hi ha mesura que es jutgi exagerada: quarantenes per a viatgers, ciutadania enclaustrada, tests a mansalva, hospitals aixecats en dies i purgues de funcionaris. A aquests se’ls mesuren els resultats i no els seus pecats. És igual que amunteguessin excessos, com els de Wuhan, o que desatenguessin una simple taula de tallar peix, com els de Pequín: cada brot exigeix càstigs exemplaritzants.

Notícies relacionades

El ‘Global Times’, el més exaltat i ultramuntà mitjà propagandístic, aclaria en un editorial estranyament assenyat que la tranquil·litat en aquests temps no rau en la quimèrica absència de rebrots sinó en la seva gestió. «La pandèmia pot durar mesos, fins i tot anys. Ens hauríem d’adaptar cap a una prevenció extensa dirigida a eliminar qualsevol focus en un termini curt al mateix temps que breguem amb incerteses. El nostre objectiu no és mantenir les infeccions a zero sinó a prop de zero», assenyalava.

La resposta àgil i contundent de la pandèmia ha sigut tossudament contrastada per la premsa oficial a la negligència d’Occident. No sorprèn que, quan els focus apunten a la capital, la Xina aprofiti l’ocasió de mostrar-li al món com es gestiona un rebrot.