NOVA INVESTIGACIÓ

El coronavirus ja era a la Xina l'agost passat, segons Harvard

Investigadors troben indicis en les recerques d'internet i l'afluència de cotxes al pàrquing de l'hospital de Wuhan

china-coronavirus-hospital

china-coronavirus-hospital

1
Es llegeix en minuts
Agencias

El SARS-CoV-2, que ha causat la pandèmia de Covid-19, podria haver estat present a la Xina el mes d’agost passat, segons una investigació de la Harvard Medical School, que el Govern xinès ja ha qualificat de ridícula.

Els investigadors de Harvard han utilitzat imatges de satèl·lit dels fluxos de persones sobre l’hospital de Wuhan i registres de cercadors d’internet sobre dades i suposats símptomes de la Covid-19, com ara constipat i diarrea. Tots dos s’haurien incrementat des de mitjans del 2019, molt abans dels primers casos oficials, el desembre passat.

«Mentre no puguem confirmar que l’augment de volum de recerques i consultes està directament relacionat amb el nou virus, les nostres evidències recolzen un altre estudi recent que mostra que l’emergència va ocórrer abans de la identificació en el mercat de peix de Huanan, a Wuhan», expliquen.

«Aquestes troballes també corroboren la hipòtesi que el virus va sorgir de manera natural al sud de la Xina i que ja circulava potencialment a Wuhan», afegeixen. 

Notícies relacionades

Les seves dades mostren que hi va haver un augment d’ocupació del pàrquing de l’hospital de Wuhan l’agost del 2019. «A l’agost vam identificar un augment només de les cerques per diarrea, que no havia sigut vist en altres temporades de grip, o relacionades amb la tos». Mentre que les cerques del símptoma respiratori de la tos mostren fluctuacions estacionals que coincideixen amb les temporades anuals de grip, la diarrea és un símptoma més específic de la Covid-19 i només mostra una associació amb l’epidèmia actual, recorden els autors en seu escrit.

La portaveu del Ministeri d’Exteriors xinès, Hua Chunying, va rebutjar aquestes afirmacions de la investigació en la roda de premsa diària. «Crec que és ridícul, increïblement ridícul, fer aquestes afirmacions basant-se en una superficial observació del volum de trànsit», va afirmar.

Temes:

Coronavirus