OBJECTIU DELS ANTIRACISTES

Coberta de pintura vermella l'estàtua del periodista Montanelli a Milà

Membres d'associacions estudiantils de la ciutat reivindiquen l'últim acte vandàlic patit per l'escultura

Els joves critiquen que l'intel·lectual acceptés una nena de 12 anys com a dona durant la guerra a l'antiga Abissínia

Milan (Italy), 14/06/2020.- A statue of famous Italian journalist Indro Montanelli, which stands in a garden of the same name, that was sprayed painted red and tagged with the words racist and rapist, in Milan, Italy, 14 June 2020. An anti-fascist group had called on Milan’s mayor to remove the statue because Montanelli bought and married a young Eritrean girl after volunteering for Fascist leader Benito Mussolini’s colonial invasion of Ethiopia in 1935. (Protestas, Etiopía, Italia) EFE/EPA/Andrea Fasani

Milan (Italy), 14/06/2020.- A statue of famous Italian journalist Indro Montanelli, which stands in a garden of the same name, that was sprayed painted red and tagged with the words racist and rapist, in Milan, Italy, 14 June 2020. An anti-fascist group had called on Milan’s mayor to remove the statue because Montanelli bought and married a young Eritrean girl after volunteering for Fascist leader Benito Mussolini’s colonial invasion of Ethiopia in 1935. (Protestas, Etiopía, Italia) EFE/EPA/Andrea Fasani / Andrea Fasani (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Racista» i «violador». Amb aquesta paraules ha aparegut avui l’estàtua del periodista italià Indro Montanelli a Milà, coberta també amb pintura vermella. Es tracta de l’últim atac contra un intel·lectual criticat per haver acceptat una nena de 12 anys com a dona durant la guerra a l’antiga Abissínia, informa Efe. La seva figura ja va ser objecte d’actes vandàlics el març del 2019 durant el Dia Internacional de la Dona.

Montanelli (1909-2001) és considerat un dels periodistes més prestigiosos d’Itàlia, guardonat amb el premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats el 1996. Va desenvolupar bona part de la seva carrera al diari milanès ‘Corriere della Sera’ i aquests dies ha sigut objectiu de nombroses crítiques per part d’associacions antiracistes que demanen la retirada de la seva estàtua. 

L’acte vandàlic, en la línia del que està ocorrent en alguns països després de l’assassinat als Estats Units de George Floyd en mans de la policia, va ser reivindicat per dues associacions estudiantils de Milà, Xarxa d’Estudiants de Milà i LuMe.  «Demanem, en veu alta i amb convicció, la demolició de l’estàtua», han escrit els dos col·lectius a les xarxes socials. «Com els moviments globals com ‘Non Una Di Meno’ i ‘Black Lives Matter’ ens han ensenyat i continuen ensenyant-nos, totes les lluites són la mateixa lluita, en un mecanisme interseccional de transformació del present i el futur. Si el món que volem arriba tard, el canviem», han afegit. Militants del partit d’ultradreta Germans d’Itàlia, per la seva part, s’han dedicat a netejar l’estàtua. 

Dimecres passat, l’associació milanesa I Sentinelli, que lluita contra les discriminacions, havia enviat una carta a l’alcalde de Milà, Giuseppe Sala, demanant que es retirés l’estàtua d’aquests jardins públics al centre de Milà i fos substituïda per «algú més digne de representar la història i la memòria de la ciutat». 

Dos voluntaris netegen l’estàtua de Montanelli / ANDREA FASANI / EFE

La petició de retirar l’estàtua ha sigut criticada tant pels partits de dretes com d’esquerres i per representants del periodisme.  «¡No es toca al gran Indro Montanelli!», va exclamar el líder de la Lliga, Matteo Salvini, però el mateix alcalde de Milà, Beppe Sala, del Partit Demòcrata, va rebutjar completament la idea a l’afirmar que «tots cometem errors en les nostres vides, però de Montanelli, Milà reconeix les seves qualitats, que són indiscutibles». 

Fets ocorreguts el 1930

Notícies relacionades

Aquests dies s’ha recordat com Montanelli va reconèixer durant un programa televisiu el 1969 que quan va participar com a soldat a la guerra colonial d’Itàlia (1930) a l’antiga Abissínia (actual Etiòpia), havia acceptat com a esposa una nena etíop de 12 anys que el seguia tot arreu. En aquell programa va ser increpat per aquest fet i Montanelli va defensar sense objeccions i sense penediment que es tractava de costums del país i que allà les dones es casaven quan eren molt joves. 

Durant la guerra a Etiòpia, Montanelli tenia 26 anys i van ser comunes entre els colonialistes italians les relacions sexuals i convivències amb dones africanes, moltes d’elles nenes, fins a la promulgació de les lleis racials feixistes de 1938 amb què es van prohibir. Respecte a les relacions sexuals, ja el 1930 la llei italiana considerava violació el sexe amb menors de 14 anys.