AL REGNE UNIT I ELS EUA

Les protestes de Black Lives Matter s'acarnissen amb estàtues de militars i esclavistes

A Virginia, els manifestants han fet caure la figura d'un general confederat i a Bristol, han tirat al riu la d'Edward Colston

A Londres, alguns dels participants han atacat les estàtues de Winston Churchill i d'Abraham Lincoln

estatua-bristol / periodico

4
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els manifestants de les protestes antiracistes Black Lives Matter derivades de l’assassinat de George Floyd han posat la mirada en estàtues de militars i esclavistes i, en les últimes hores, n’han fet caure algunes com a manera de denunciar i combatre el racisme al llarg de la història. Ha ocorregut a Richmond (Virginia, EUA) i a Bristol (Regne Unit). A Richmond, els manifestants han fet caure l’estàtua del general confederat Williams Carter Wickham, mentre que a Bristol, han fet caure i llançat al riu l’estàtua de l’esclavista del segle XVII Edward Colston. La figura de Winston Churchill a Londres també ha patit un acte de vandalisme. I fa uns dies, va passar una cosa similar a Boston, amb l’estàtua dedicada a Cristòfol Colom.

A Richmond els manifestants concentrats al parc Monroe van fer caure l’estàtua dissabte a la nit. Wickham era advocat, amo d’una plantació, polític i general de cavalleria de la Confederació durant la guerra civil americana (1861-1865). L’estàtua data de 1891. En aquest mateix parc –utilitzat com a hospital de campanya durant la guerra– hi ha unes altres dues estàtues dedicades a personalitats confederades, una d’elles a Fitzhugh Lee, general confederat i nebot del mític Robert E. Lee. El governador de Virginia, Ralph Northam, ha ordenat la retirada d’una estàtua de Robert E. Lee situada a prop.

En la mateixa línia, divendres el Cos de Marines de les Forces Armades nord-americanes va anunciar la retirada de totes les banderes confederades. «Els esdeveniments actuals són un tossut recordatori que no n’hi ha prou amb retirar els símbols que provoquen divisió, sinó que hem d’eliminar la divisió en si mateixa», ha declarat el comandant dels marines, el general David H. Berger. L’ordre inclou objectes quotidians com ara tasses, cartells i adhesius de vehicles. «La bandera de batalla confederada ha sigut utilitzada per extremistes violents i grups racistes les creences dels quals causen divisió i no tenen cabuda al nostre Cos», va afirmar Berger.

Edward Colston, polèmic durant anys 

Mentrestant, a la ciutat britànica de Bristol, ha sigut enderrocada una altra estàtua, la del conegut esclavista i polític Edward Colston, motiu de polèmica durant anys, durant una manifestació antiracista en què han participat unes 10.000 persones.

Els manifestants han utilitzat cordes per envoltar el coll i tombar l’estàtua de bronze de Colston, membre de la Reial Companyia Africana que hauria transportat 80.000 homes, dones i nens com a esclaus de l’Àfrica a Amèrica. Va dedicar part de la seva fortuna a obres benèfiques a Bristol i després de la seva mort, el 1721, se li va dedicar una estàtua que ara ha sigut enderrocada i llançada al riu Avon.

Les imatges difoses a les xarxes socials mostren com un dels manifestants va posar el genoll al coll de l’estàtua de Colston després de ser enderrocada, en una imatge semblant a la del policia que va matar l’afroamericà George Floyd el 25 de maig a Minneapolis i que és en l’origen de l’actual onada global de protestes.

La ministra de l’Interior britànica, Priti Patel, ha qualificat de «totalment vergonyós» l’incident. «El vandalisme és completament inacceptable», ha afirmat Petri, que ha advertit que distreu de la causa real de les protestes.

L’historiador David Olusoga ha argumentat en declaracions a la BBC que l’estàtua hauria d’haver sigut retirada fa molt temps. «Les estàtues diuen ‘aquest va ser un gran home que va fer grans coses’. No és cert. Va ser un comerciant d’esclaus i un assassí», ha apuntat. Una petició a internet demanant la retirada de l’estàtua havia aconseguit 11.000 firmes.

Atacs a les estàtues de Churchill i Lincoln

D’altra banda, durant la manifestació antiracista d’aquest diumenge davant l’Ambaixada nord-americana a Londres, l’estàtua del primer ministre britànic Winston Churchill ha sigut atacada i s’ha pintat la frase «era un racista» al pedestal.

Notícies relacionades

Al costat del pedestal s’han deixat petites pancartes amb missatges com «El colonialisme britànic n’és el responsable» o «¿I si fos el teu fill?» i s’ha adherit un petit cartró amb el lema «Les vides dels negres importen» a la cintura de l’estàtua. En els vídeos difosos a les xarxes socials es pot veure l’estàtua i un grup de gent cridant consignes com ara «Churchill era un racista» i «Boris [Johnson] és un racista». Un altre grup de manifestants semblava intentar protegir l’estàtua.

De la ràbia d’alguns dels manifestants de Londres no s’ha salvat ni Abraham Lincoln, el president dels EUA que va abolir l’esclavitud.