protestes a Europa

Disturbis a Londres i París en les manifestacions antiracistes

A les dues ciutats s'han desplegat un gran nombre de forces de seguretat i els incidents a la capital britànica han anat a càrrec de grups d'extrema dreta

A París hi ha hagut 12 detinguts per desplegar una pancarta ultra i hi ha hagut escaramusses de manifestants antisistema amb la policia

zentauroepp53744755 mani londres200613171527 / Jonathan Brady

zentauroepp53744755 mani londres200613171527
zentauroepp53743818 mani paris200613171843

/

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce / Eva Cantón

La mort de l’afroamericà George Floyd el 25 de maig passat, asfixiat per un policia a Minneapolis, ha estès per tot el món les protestes contra la violència policial. A Londres i a París les manifestacions celebrades aquest dissabte s’han vist esquitxades pels incidents. 

Diversos centenars de manifestants d’extrema dreta van protagonitzar enfrontaments amb la policia al centre de la capital britànica.  La convocatòria a les xarxes socials tenia l’objectiu i pretext de «protegir els monuments» dels militants antiracistes. El que buscaven, com va poder veure’s, era confrontació i lluita. Un dels convocants era l’organització supremacista Britain First (Gran Bretanya primer). El seu líder Paul Golding, que va participar en la protesta, havia sigut condemnat recentment per la legislació antiterrorista.

La confrontació va tenir lloc prop del Parlament de Westminster, i al voltant del Cenotaph, el monument als caiguts de la guerra, molt a prop de la residència oficial de Downing Street. Les forces antiavalots van ser atacades amb ampolles i pedres i almenys cinc agents van resultar ferits. La ministra d’Interior, Priti Patel, va qualificar els atacs d’inacceptables, «una violència que no serà tolerada».  Hi va haver una mitja dotzena de detinguts, algun d’ebri.

Salutació nazi

Els manifestants d’extrema dreta van envoltar l’estatura de Winston Churchill, que havia sigut protegida dies abans, després que el cap de setmana passat, durant les protestes antiracistes de Black Lives Matter (BLM), fos tapada amb pintades que acusaven l’exprimer ministre conservador de ser un racista. Els ultres, pràcticament en la seva totalitat homes de raça blanca, de més de quaranta anys, van fer un flac favor a l’estadista, quan van corejar en el seu honor, «som racistes, i és el que ens agrada».  Alguns van saludar amb el braç aixecat, a l’estil nazi, una absurditat si es pretenia retre homenatge a qui va lluitar tenaçment per enderrocar Hitler i salvar Europa del nazisme.

La protesta dels antiracistes havia anat cancel·lada a Londres per por de xocs amb els membres d’extrema dreta, cosa que no va impedir que diversos centenars de persones es manifestessin pacíficament a Trafalgar Square i Marble Arch. L’alcalde de la capital, Sadiq Khan, havia demanat als simpatitzants de BLM que es quedessin a casa en aquesta ocasió. A última hora de la tarda hi va haver els dos grups rivals es van enfrontar entorn de l’estació de tren de Waterloo, amb llançament de bengales, abans de ser dispersats per la policia. En moltes altres ciutats britàniques, incloses Brighton, Newcastle o Liverpool, també hi va haver manifestacions antiracistes.

«Ser negre no és cap crim»

A França, on ressorgeix el malestar de la població jove d’origen immigrant que denuncia amb freqüència la discriminació i els abusos policials, la concentració més nombrosa ha sigut la de París. Segons la prefectura s’han reunit unes 15.000 persones a la plaça de la República, convocades pel comitè Adama Traoré, el nom del jove negre d’origen malià que va morir sota custòdia policial el 2016 i la família del qual traça un paral·lelisme amb el cas Floyd.

 «El meu germà va dir el mateix que George Floyd: no puc respirar», va recordar davant els manifestants Assa Traoré, germana del noi mort i activista de la lluita contra la violència policial. Entre les reivindicacions del comitè figura la d’exigir a la justícia la imputació dels gendarmes que, segons la seva opinió, són els responsables de la seva mort.

Els manifestants tenien la intenció de desfilar cap a l’Òpera, però, malgrat que la prefectura de policia havia demanat als comerços i restaurants situats en el recorregut que tanquessin, finalment els ha impedit sortir de la plaça al·legant que la manifestació no havia sigut declarada prèviament.

«Ser negre no és cap delicte» o «hem de ser l’última generació a manifestar-nos per això» eren alguns dels eslògans que es podien llegir entre els punys aixecats.

Primeres tensions

La concentració es va desenvolupar amb calma, però a mitja tarda van començar les primeres tensions protagonitzades per radicals d’ultraesquerra, que es van enfrontar amb l’ampli dispositiu policial desplegat, que va respondre amb gasos lacrimògens mentre els organitzadors demanaven calma.

Notícies relacionades

Les escaramusses entre policies i grups de rebentamanifestacions, que van arribar a saquejar una botiga d’Orange, van anar perdent empenta fins que, de mica en mica, la plaça es va anar buidant.

La jornada es va saldar amb 26 persones detingudes, 12 vinculades al grup d’extrema dreta Generació Identitària, que va desplegar una pancarta a la part alta d’un edifici de la plaça de la República demanant «Justícia per a les víctimes del racisme antiblanc». Els veïns de l’immoble es van afanyar a esquinçar-la.