CONFLICTE BÈL·LIC

L'ONU expressa el seu «horror» després de trobar diverses fosses comunes a Líbia

El descobriment s'ha fet a la ciutat de Tarhuna després de la retirada de les forces del mariscal Haftar

Segons un mitjà local, s'han trobat més de 200 cadàvers a les fosses, i 100 més en un hospital

zentauroepp53726532 a member of security forces loyal to libya s internationally200611210056

zentauroepp53726532 a member of security forces loyal to libya s internationally200611210056 / ISMAIL ZITOUNY

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les Nacions Unides han expressat aquest dijous el seu «horror» per la troballa de diverses fosses comunes en els últims dies a Líbia, la majoria a la ciutat de Tarhuna, després de l’entrada a la ciutat de les forces del Govern d’unitat arran del replegament del mariscal Khalifa Haftar, després de les seves recents derrotes militars.

La Missió de Recolzament de l’ONU a Líbia (UNSMIL) ha ressaltat que «el dret internacional requereix que les autoritats duguin a terme investigacions ràpides, efectives i transparents entorn de tots els suposats casos de morts il·legals».

En aquest sentit, ha aplaudit la decisió del Ministeri de Justícia del Govern d’Unitat Nacional (GNA), que avala l’ONU, d’establir un comitè per analitzar el cas i ha demanat l’inici dels treballs per «garantir la seguretat de les fosses comunes, identificar-ne les víctimes, establir la causa de les morts i entregar els cossos als familiars».

L’UNSMIL ha mostrat, a més, la seva disposició a donar «el recolzament necessari» a les autoritats, un dia després que el Comitè Conjunt per al Monitoratge i Documentació de Violacions dels Drets Humans confirmés la localització de fosses comunes a Tarhuna.

Trobar-ne els responsables

«No escatimarem esforços a l’hora de descobrir la veritat i revelarem qui són els responsables de cometre aquests crims atroços. Prometem portar-los davant de la justícia», va assenyalar l’organisme, que va apuntar, a més, que han sigut trobats més de 100 cadàvers a l’hospital de Tarhuna.

Activistes citats pel diari ‘The Libya Observer’ han assenyalat que a les fosses comunes han sigut trobats més de 200 cadàvers, si bé el GNA de moment no n’ha facilitat una xifra oficial.

Les forces lleials a Trípoli, que van prendre la setmana passada l’àrea del Gran Trípoli, han continuat el seu avanç i han entrat en zones de Sirte, mentre que el Govern d’unitat ha rebutjat negociar amb Haftar citant les seves violacions prèvies dels acords assolits.

Iniciativa d’Egipte

Notícies relacionades

Haftar va viatjar durant el cap de setmana a Egipte després de les clatellades militars, i després el president egipci, Abdel Fattah al-Sisi, va presentar una nova iniciativa per posar fi al conflicte que ha sigut rebutjada ja pel Govern d’unitat.

L’Executiu de Fayez al-Sarraj ha rebutjat ja des de fa mesos entaular qualsevol conversa amb Haftar, a qui no considera una part de confiança en les negociacions, a causa que el mariscal de camp ha trencat alguns dels esborranys de l’acord i ha continuat la seva ofensiva malgrat els esforços internacionals per aconseguir la pau.

Temes:

Líbia