DESPRÉS DE LA MORT DE GEORGE FLOYD

El món protesta contra el racisme

Milers de manifestants desafien el veto sanitari i surten al carrer a Londres, París, Tòquio, Seül, Berlín i Washington, entre altres ciutats

Prop de 10.000 australians desafien les recomanacions del Govern i protesten contra la discriminació que pateixen els aborígens

zentauroepp53671253 paris  france   06 06 2020   protesters take part in a demon200606164152

zentauroepp53671253 paris france 06 06 2020 protesters take part in a demon200606164152 / YOAN VALAT

2
Es llegeix en minuts
Efe / Afp

Milers de manifestants van desafiar les advertències, o directament prohibicions, de les autoritats i van sortir aquest dissabte al carrer a ciutats com París, Londres i Sydney per protestar contra la mort de George Floyd, el racisme policial i el racisme en general. Les protestes van tenir lloc en moltes més ciutats, com ara Berlín, Tòquio, Seül i Mèxic DF.

A París, unes 1.000 persones es van reunir a la plaça de la Concòrdia, a prop de l’Ambaixada dels EUA, i van denunciar la violència de la policia francesa. Amb crits de «¡Justícia per a tothom!» i pancartes de: «Black Lives Matter» (les vides negres importen), els manifestants van intentar arribar a les portes de la legació diplomàtica, però les forces antiavalots s’hi van interposar. El prefecte de policia de París havia prohibit la manifestació per qüestions sanitàries, atès que a França continuen vetades les reunions de més de 10 persones. Altres ciutats franceses com Rennes i Albi també van acollir manifestacions de protesta.

La manifestació contra el racisme a Londres. / AP / ALBERTO PEZZALI

Protestes «il·legals» al Regne Unit

El mateix va passar al Regne Unit, i també contra l’opinió de les autoritats. Milers de persones s’han manifestat o tenen pensat manifestar-se contra el racisme malgrat les advertències sanitàries del Govern i la policia. A Londres, una multitud s’ha congregat a la plaça del Parlament, al centre de la ciutat, malgrat l’advertència de la comissària de la Policia Metropolitana, Cressida Dick, que va recordar als manifestants que les concentracions de més de sis persones són «il·legals».

Notícies relacionades

La ministra de l’Interior britànica, Priti Patel, per la seva banda, ha apressat la població a no participar en manifestacions «per la seguretat de tothom». En la mateixa línia que la policia, Patel va dir que entén «que la gent vulgui expressar la seva opinió», però va comminar a «posar la salut pública per davant». Les protestes al Regne Unit han tingut lloc sense pausa en els últims dies i dimecres passat van acabar amb 13 detinguts.

10.000 manifestants a Austràlia

Però potser on més multitudinària ha resultat la resposta a la convocatòria ha sigut a Austràlia, on més de 10.000 manifestants van desafiar les súpliques del Govern i la policia per exigir als carrers de Sydney i altres ciutats justícia per a la població aborigen, en una marxa, com les altres, alimentada per la reacció internacional per la mort de George Floyd. La marxa de Sydney va ser il·legalitzada temporalment divendres pel Suprem de l’Estat, abans que una apel·lació reeixida d’última hora donés via lliure als manifestants.