crisi sanitària

El Brasil ja té mig milió de casos de Covid-19 i més de 29.000 morts

La pandèmia avança enmig de fortes tensions polítiques i noves amenaces contra el Congrés i el Tribunal Suprem

Bolsonaro es va presentar a cavall durant una marxa a favor del tancament de la legislatura nacional i d'ampliar la intervenció militar

zentauroepp53481773 ame1176  manaos  brasil   20 05 2020   profesionales de la s200521132515

zentauroepp53481773 ame1176 manaos brasil 20 05 2020 profesionales de la s200521132515 / RAPHAEL ALVES

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil va traspassar aquest diumenge la barrera dels 500.000 infectats de coronavirus. A més dels 514.849 casos positius oficialment confirmats, el gegant sud-americà va arribar a les 29.314 morts en total i es va convertir en el quart país del món amb més quantitat de defuncions. El curs de la crisi sanitària sumeix la societat en el temor i la perplexitat. Però a això s’hi afegeix una  tensió política a l’alça i la latent amenaça d’una ruptura institucional. El president Jair Bolsonaro va fer dos gestos clars en aquesta direcció. Primer va sobrevolar la manifestació a Brasília contra el tancament del Congrés i a favor d’ampliar la intervenció dels militars en els afers polítics brasilers. Per si fos poc, el capità retirat va pujar en un cavall i va travessar la manifestació sense mascareta.

Segons la consultora Datafolha, un 52% dels brasilers estan en contra de la presència uniformada en el poder polític, mentre que el 43% ho aprova i el 5% no sap com respondre. La polarització es va deixar sentir als carrers malgrat la quarantena. A São Paulo i Rio de Janeiro van xocar als carrers grups d’extrema de dreta i els que cridaven a defensar la democràcia, que van ser dispersats amb gasos lacrimògens. L’ús per part dels primers de la bandera d’un moviment neonazi d’Ucraïna va provocar estupor.

Dramàtica advertència

Enmig del recompte de morts, Celso de Mello, un dels ministres del Tribunal Federal Suprem (STF) va advertir als seus col·legues de la màxima instància judicial que «la intervenció militar, com pretenien els bolsonaristes i altres líders autocràtics que menyspreen la llibertat i odien la democràcia», no és més que «l’establiment d’una dictadura militar menyspreable».

D’acord amb ‘Folha de São Paulo’, De Mello va comparar l’actual moment que travessa el Brasil amb el d’Alemanya sota Adolf Hitler, a principis de la tercera dècada del segle XX. «Hem de resistir la destrucció de l’ordre democràtic, per evitar el que va succeir a la República de Weimar quan Hitler, després de ser elegit per votació popular i ser nomenat pel president Paul von Hindenburg com a canceller d’Alemanya, no va dubtar a trencar i anul·lar la Constitució progressista, democràtica i innovadora». L’integrant del Suprem va decidir elevar el to de la seva alerta després que el mateix Bolsonaro amenacés la passada setmana el STF.  Els membres de les Forces Armades que fan la funció de ministres han recolzat les expressions del cap d’Estat.

Política sanitària a la deriva

Notícies relacionades

En aquest context, els Estats Units van anunciar diumenge l’enviament al Brasil de dos milions de dosis de cloroquina, l’ús de la qual en pacients amb Covid-19 és recomanat pels presidents Donald Trump i Bolsonaro, però l’eficàcia de la qual ha sigut seriosament posada en dubte per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i diverses investigacions científiques.  En una nota oficial, la Casa Blanca va assenyalar que el medicament «s’utilitzarà com a profilàctic per ajudar a defensar les infermeres, metges i professionals de la salut» així com a «tractament terapèutic» per als infectats. Bolsonaro ha perdut dos ministres de Salut. Luiz Henrique Mandetta va donar el cop de porta perquè defensava la quarantena social contra les opinions del mandatari. L’oncòleg Nelston Teich va abandonar el seu càrrec després de 28 dies perquè rebutjava la cloroquina. El general Eduardo Pazuello, un expert en logística, s’ha quedat al capdavant d’aquesta cartera. Bolsonaro el va envoltar d’uniformats amb tan pocs coneixements sobre els problemes sanitaris com ell.

«El Brasil és el país del món amb més contagis i amb més morts per dia. Tot indica que ens dirigim a una crisi econòmica molt i molt llarga, mentre que els països que van prendre seriosament l’amenaça ja planegen la represa de les activitats», va assenyalar Denis Russo Burgierman, columnista de la revista ‘Época’. «Però el més impactant és que el Brasil, en contra del promès en la Constitució, sembla haver acceptat el fet que deixarà morir milers de persones. Si bé, en la dècada de 1980, els funcionaris del Ministeri de Salut es van enfrontar al món per salvar la seva població (davant l’aparició del virus VIH), ara semblem resignats a la nostra pròpia incompetència». Per a Burgierman «això no és només una tragèdia. També és un crim. És una gran infàmia, una que s’explicarà durant generacions i deixarà lliçons sobre els perills d’un Govern malvat».