LES ALTRES VÍCTIMES DEL CORONAVIRUS

Més de 40 milions de llocs de treball perduts als EUA en 10 setmanes

Les últimes dades setmanals sumen 2,1 milions d'aturats

L'economia del país es va contreure un 5% en el primer trimestre

zentauroepp53161091 santa ana  united states   17 04 2020   local residents queu200424102712

zentauroepp53161091 santa ana united states 17 04 2020 local residents queu200424102712 / EUGENE GARCIA

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La sagnia laboral que està provocant el coronavirus als Estats Units s’alenteix  una mica, però no cessa. En les deu setmanes transcorregudes des de mitjans de març més de 40 milions de llocs de treball s’han esvaït al país i només en l’última setmana, amb dades registrades del Departament d’Ocupació, anunciades aquest dijous, 2,1 milions de nord-americans han fet una sol·licitud per rebre les prestacions estatals d’atur.

Dins de la devastació, alguns dels indicadors en les dades amaguen brots d’esperança en l’inici d’una lenta recuperació del mercat laboral, colpejat amb una brutalitat inèdita des de la Gran Depressió. Per primera vegada des que va arrencar la crisi, per exemple, les sol·licituds continuades de subsidis d’atur estatals (no les noves) han descendit, cosa que ha sorprès els analistes que en predeien també un augment. I aquesta dada es llegeix en el context de la reobertura d’alguns negocis a mesura que els 50 estats del país, on dimecres es va depassar la greu marca de 100.000 de morts pel virus, han començat a sortir de les mesures de confinament.

Segons les anàlisis, a més, part de les noves sol·licituds pot ser que responguin que finalment comencen a desencallar-se els sistemes ‘online’ estatals, que es van veure sobrepassats en el pic de la crisi i han sigut incapaços de processar totes les peticions d’ajuts.

Gravetat històrica

La situació, no obstant, continua sent extremadament greu, i la xifra de 2,1 milions de nous aturats multiplica per 10 la registrada al gener i febrer, abans que esclatés una crisi que només en el primer trimestre de l’any ha provocat una contracció de l’economia nord-americana d’un 5% i que mostrarà la seva veritable dimensió en el segon.

Notícies relacionades

A aquests aturats, a més, cal sumar-hi els autònoms i treballadors de la ‘gig economy’ que s’han quedat sense feina i que no poden optar als ajuts estatals. Almenys 1,19 milions d’aquests han demanat ajuts d’atur establerts per a ells en els programes de rescat, però la xifra és definitivament més gran, ja que només 32 dels 50 estats donen dades.

La setmana que ve es coneixeran les dades totals d’atur al maig i la previsió és que la taxa, que ja a l’abril va arribar al 14,7%, superi el 20%.