DRETS FONAMENTALS

Costa Rica, primer país de Centreamèrica a aprovar el matrimoni homosexual

Alexandra Quirós i Daritza Araya es casen en una cerimònia retransmesa a les xarxes socials per la pandèmia

zentauroepp53535187 boda costa rica200526155902

zentauroepp53535187 boda costa rica200526155902 / EZEQUIEL BECERRA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Un casament transmès en viu per les xarxes socials des del primer minut d’aquest 26 de maig ha donat la benvinguda al matrimoni homosexual a Costa Rica, on ja és legal per ordre de la Sala Constitucional i en acatament a una opinió consultiva del Tribunal Interamericà de Drets Humans. Costa Rica es converteix així al primer país centreamericà en fer valer el dret a la unió entre les parelles gais.

Vestides de blanc, Alexandra Quirós i Daritza Araya van contreure matrimoni davant una notària en una cerimònia que va ser transmesa a les xarxes socials per l’organització Sí Acepto i amb pocs testimonis directes com a conseqüència de les mesures restrictives d’esdeveniments massius a causa de la pandèmia de la Covid-19.

Aquesta va ser la primera cerimònia de matrimoni igualitari que se celebra a Costa Rica després de la seva legalització, tot i que un altre mig centenar d’aquestes unions es troben des de fa setmanes en el Registre Civil a l’espera que siguin oficialitzades a partir d’aquest dimarts.

Advertència judicial

Aquest 26 de maig ha complert el termini de 18 mesos que la Sala Constitucional va donar al Congrés perquè legislés sobre el matrimoni civil entre persones del mateix sexe, o altrament quedarien derogats els articles de les lleis que prohibeixen aquestes unions. El Congrés no va tramitar cap llei sobre això i, per tant, el matrimoni igualitari és legal des d’aquest dimarts.

La resolució de la Sala Constitucional va acatar el disposat pel Tribunal Interamericà de Drets Humans en una opinió consultiva sol·licitada per Costa Rica i emesa el gener del 2018, en què afirma que els estats han de garantir els drets de la població sexualment diversa, entre els quals la identitat de gènere i el matrimoni igualitari.

El president del país, Carlos Alvarado, va advocar dilluns a la nit en un missatge a les xarxes socials per «una Costa Rica diversa, plural i unida, on l’empatia i l’amor siguin la brúixola que ens permeti tirar endavant». «El nostre deure és combatre tota mena de discriminació, sigui per discapacitat, ètnia, cultura, credo religiós, sexe, identitat i expressió de gènere, orientació sexual o qualsevol altra. I des d’aquest enfocament que procura la defensa de tots els drets humans, és el lloc on cal entendre aquest pas», va manifestar el mandatari.

Notícies relacionades

Alvarado va declarar que les persones LGBTIQ busquen un espai per al reconeixement i la dignitat que es mereix qualsevol ésser humà i que quan decideixin casar-se, «ho faran per amor, per estabilitat i perquè tenen un projecte de futur. Tenen les mateixes motivacions que podria tenir qualsevol».

La pandèmia de la Covid-19 va fer que la població LGBTIQ no pogués mantenir actes massius de celebració, però sí que hi va haver una transmissió de tres hores de la televisió estatal en què es van recordar les dècades de lluita per la igualtat d’aquesta població i es va celebrar amb un brindis l’entrada en vigor del matrimoni igualitari.

Temes:

Costa Rica