LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Biden busca la seva candidata a la vicepresidència

La campanya del demòcrata ha començat a entrevistar una dotzena de dones que opten al lloc

L'exvicepresident ha assegurat que busca una persona capaç de governar si a ell li passés alguna cosa

zentauroepp53515890 file photo  democratic u s  presidential candidate and forme200525171618

zentauroepp53515890 file photo democratic u s presidential candidate and forme200525171618 / Mike Blake

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Difícilment exagerarà qui pensi que les eleccions de novembre als Estats Units seran les més transcendentals de la seva història recent. El pròxim president heretarà un país en crisi, sumit en una profunda recessió i amenaçat per una pandèmia sense data aparent de caducitat. Com a candidats pugnaran dos homes blancs i septuagenaris, que el virus ha convertit en població de risc. D’aquí que aquesta vegada més que mai l’elecció del número dos hagi cobrat una rellevància especial, particularment en el cas de Joe Biden, l’únic dels aspirants que no se sent immortal. Biden arribaria a la Casa Blanca amb 78 anys, els mateixos que tenia Ronald Reagan a l’abandonar el càrrec, una edat que el convertiria en el comandant en cap més ancià de la història.

La recerca del seu candidat a la vicepresidència ja ha començat. Serà amb tota seguretat una dona, com va prometre Biden en l’últim debat de les primàries, poc abans que el coronavirus l’obligués a tancar-se a la seva casa de Delaware. Només falta saber amb quin es quedarà de la dotzena de candidates que la seva campanya està estudiant. Si optarà per una dona negra o llatina per arrossegar a les minories; si provarà de reconciliar-se amb l’ala més progressista del partit amb una dirigent d’esquerres; si apostarà per algú a imatge i semblança seva o es decantarà per un perfil diferent que pugui compensar les seves debilitats. La decisió final marcarà probablement el rumb del seu programa polític, que està basculant cap a l’esquerra tant pels rigors imposats pel coronavirus com pel desenllaç de les primàries.

«El més important és escollir algú que a ulls dels nord-americans pugui ser president des de demà mateix si a mi em passés alguna cosa», ha reconegut Biden. No és un escenari forassenyat, atesa la fragilitat física demostrada pel candidat durant les primàries, que ha suggerit també que no es presentarà a un segon mandat si acaba conquistant la Casa Blanca. De moment no dona gaires més pistes. El seu equip ha començat a entrevistar algunes de les futuribles i ha demanat autorització a altres per investigar el seu passat polític, financer, mèdic i personal, un tràmit indispensable en la política nord-americana per evitar potencials sorpreses, com les que es va trobar George McGovern a l’escollir Thomas Eagleton el 1972, un senador estatal amb un llarg historial psiquiàtric, fins aleshores ocult.

Obama, d’assesor

Biden ha confirmat que el procés durarà entre cinc i vuit setmanes, cosa que li permetria anunciar el seu lloctinent abans de la Convenció Demòcrata, prevista per al 17 d’agost. «Et juro per déu que en aquests moments no sé qui serà», va dir dijous en una entrevista des del soterrani de casa seva, convertit en estudi de televisió i quarter general de la seva campanya. Com a assessor en la distància està comptant amb Barack Obama, que el va escollir al seu dia per estar en «complet alineament» amb la seva estratègia política, per més que poguessin diferir en les tàctiques, segons ha explicat Biden. I això mateix li ha aconsellat el seu amic Rahm Emmanuel, exalcalde de Chicago i ex cap de gabinet d’Obama. Emmanuel creu que elegirà «la persona que més admiri, en qui més confiï i amb qui més s’avingui».

Notícies relacionades

A la graella de sortida hi ha una dotzena de dirigents. Moltes són afroamericanes, un sector de l’electorat a qui Biden deu la seva resurrecció en les primàries de Carolina del Sud quan ningú donava un cèntim per ell. Noms com la senadora i excandidata Kamala Harris, l’expresidenta de la Cambra baixa de Georgia Stacey Abrams, la congressista per Florida Val Demings o l’exconsellera de Seguretat Nacional, Susan Rice. Entre les candidates hispanes sonen Catherine Cortez Masto, senadora per Nevada, i Michelle Lujan Grisham, governadora de Nou Mèxic. I la llista la completen diverses dones blanques, com les també excandidates i senadores Amy Klobuchar i Elizabeth Warren o la governadora de Michigan, Gretchen Whitmer.

Del seu perfil ideològic no es poden extreure gaires condicions perquè hi ha de tot, des de figures relativament conservadores i molt experimentades com Rice i Klobuchar, a combatives idealistes com Warren i Abrams. Tradicionalment molts candidats han optat per escollir els seus lloctinents en funció de la seva procedència o del grup demogràfic que més necessitaven mobilitzar. En el cas de Biden el seu problema més gran passa per seduir els joves i l’esquerra del partit, que van recolzar aclaparadorament Bernie Sanders durant les primàries i no necessàriament votaran per Biden llevat que la seva vicepresidenta els convenci.