CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Els països del nord oficialitzen el seu rebuig al pla franco-alemany de recuperació

Els Països Baixos, Àustria, Dinamarca i Suècia proposen un fons d'emergència temporal basat només en préstecs

zentauroepp52997583 file photo  dutch prime minister mark rutte speaks during a 200523203341

zentauroepp52997583 file photo dutch prime minister mark rutte speaks during a 200523203341 / Eva Plevier

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Els anomenats «frugals», el grup de països que conformen Àustria, Dinamarca, Suècia i els Països Baixos, tampoc han esperat que la Comissió Europea presenti aquest dimecres el marc financer plurianual de la UE per al període 2021-2027 i el nou fons de reconstrucció per marcar territori i oficialitzar el seu rebuig del pla de 500.000 milions d’euros proposat aquesta setmana per Angela Merkel i Emmanuel Macron per ajudar els països més afectats pel coronavirus. 

Davant l’estratègia de transferències promoguda per l’eix francoalemany, els quatre països del nord insisteixen en un pla basat en «crèdits per crèdits», amb condicions favorables, i que s’atorgarien després d’una exhaustiva avaluació dels sectors i segments més afectats per la pandèmia. «La crisi de la Covid-19 està afectant tots els estats membres durament i és interès de tots restaurar el creixement en les economies al més aviat possible. Per tant, suggerim la creació d’un fons d’emergència temporal per donar suport a la recuperació econòmica i la resistència dels nostres sistemes sanitaris davant possibles nous rebrots», defensen en un document de dues pàgines remès a la resta de capitals europees i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. 

Innovació i transició verda

Notícies relacionades

No obstant, el document remarca els punts discrepants. «Amb el que no podem estar d’acord és amb qualsevol instrument o mesura que porti a una mutualització del deute ni a increments significatius del pressupost de la Unió Europea», avisen en el text. La seva alternativa implica crear un fons basat en «crèdits per crèdits» per recolzar els sectors més afectats i en el qual la recuperació ha de servir perquè tots els estats membres estiguin més ben preparats per a la següent crisi. I recorda que «un compromís fort amb les reformes i el marc pressupostari és essencial per promoure el creixement potencial».

La idea d’Àustria, Dinamarca, Suècia i els Països Baixos és que els préstecs es concentrin en les activitats que més contribueixin a la recuperació, com la investigació i la innovació, el reforç de la resistència del sector sanitari i la transició verda, per impulsar l’agenda en matèria de clima, creixement i digital. El pla, que no detalla la quantitat del nou fons, sí que assenyala que haurà de ser temporal, amb «una clàusula d’expiració als dos anys», que «no pot conduir a cap mutualització del deute» i que hauran de reforçar-se els controls contra el frau.