Mesura de represàlia

Els EUA amenacen Repsol amb «sancions devastadores» si no abandona Veneçuela

Washington pressiona la companyia espanyola perquè deixi de bombar petroli veneçolà

zentauroepp38756819 economia     repsol   seguir                   la perla   en200519183002

zentauroepp38756819 economia repsol seguir la perla en200519183002

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units continuen estrenyent el cèrcol sobre Veneçuela i, per extensió, sobre les empreses estrangeres que operen al país caribeny. La Casa Blanca ha amenaçat aquest dimarts d’imposar «sancions devastadores» a la petroliera espanyola Repsol, i a la italiana Eni i l’índia Reliance, si continuen bombant cru veneçolà per vendre’l després en els mercats internacionals.

«No hi ha hagut excepcions per a Chevron ni per a cap empresa del món», ha dit el director per a les Amèriques del Consell de Seguretat Nacional dels EUA, Mauricio Claver-Carone, en una entrevista a la televisió colombiana NTN24. La segona petrolera nord-americana més gran és una de les companyies que han hagut d’abandonar el país per complir les mesures punitives de Washington. 

En la seva campanya per asfixiar el règim de Nicolás Maduro, el Departament del Tresor va autoritzar l’estiu passat la imposició de sancions contra les companyies energètiques internacionals que treballen amb Petróleos de Venezuela (PDVSA). I no era mentida. Al febrer va castigar Rosneft Trading, una subsidiària amb seu a Ginebra de la petrolera russa Rosneft, per ajudar PDVSA a circumval·lar les sancions. Un cop que es va estendre al març a TNK, una altra de les subsidiàries de l’energètica controlada pel Kremlin, tot i que compta en el seu capital amb poderosos accionistes minoritaris, com la britànica BP o el fons sobirà de Qatar. 

Sense excepcions

Claver-Carone ha remarcat en l’entrevista que Washington no ha fet excepcions amb cap petrolera, ni tan sols amb les de capital nord-americà, i ha instat Repsol, Eni i Reliance a abandonar Veneçuela si no volen córrer la mateixa sort que Rosneft. «Hem mostrat a aquestes tres empreses el que ha passat amb Rosneft Trading. Òbviament, les sancions per a aquestes tres empreses serien devastadores i no és el que volem que passi», ha afegit l’alt càrrec de l’Administració de Trump. 

Notícies relacionades

En una decisió sorprenent, Rosneft va anunciar el cap de setmana passat la venda de tots els seus actius i explotacions a Veneçuela a una altra companyia de propietat exclusiva del Govern rus, Roszarubzhneft. Una maniobra que obligaria Washington a sancionar directament el Kremlin si vol mantenir la pressió perquè Moscou es desvinculi completament del petroli veneçolà.

Rússia és, juntament amb la Xina, el principal soci internacional de Maduro. El canvi de propietat ha tingut alguns efectes immediats. Reuters informa que els petroliers de Rosneft que esperaven als ports veneçolans per carregar el cru s’han vist obligats a abandonar la regió buits.