DISCREPÀNCIA A LA UNIÓ EUROPEA

Àustria rebutja el pla de Merkel i Macron de donar ajuts a fons perdut pel coronavirus

Viena prefereix concedir préstecs reemborsables als països més amoïnats pels efectes de la pandèmia

zentauroepp53467295 gernot blmel200519165538

zentauroepp53467295 gernot blmel200519165538

1
Es llegeix en minuts
Efe

Àustria ha reafirmat aquest dimarts el seu rebuig dels ajuts comunitaris a fons perdut proposats per la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, i ha advocat perquè tots els recursos siguin préstecs reemborsables.

«Continuem rebutjant el finançament de subsidis no reemborsables. Necessitem inversions en el futur en lloc de cobrir els costos dels deutes del passat», ha declarat el ministre austríac de Finances, Gernot Blümel, segons recull l’agència austríaca APA.

«No acceptarem els deutes mutualitzats sota el pretext de la crisi», ha insistit el polític conservador després d’haver participat en una reunió telemàtica amb els seus homòlegs de la Unió Europea (UE).

500.000 milions d’euros

Blümel ha al·ludit així al pla presentat ahir a la nit per Macron i Merkel per a un fons de reconstrucció dotat de 500.000 milions d’euros i destinat a pal·liar els efectes de la pandèmia del coronavirus, que suposa un compromís entre l’aspiració francesa (i d’altres països) d’emetre bons comuns i la negativa alemanya i d’altres socis, com Àustria, a aquesta idea.

La proposta francogermànica contempla que la Comissió Europea (CE) prengui prestats diners del mercat a través d’una emissió de deute i transfereixi aquesta quantitat a les regions i sectors més castigats en forma de subvencions a fons perdut, i no com a préstecs reemborsables com exigeix Àustria.

Holanda, Suècia i Dinamarca, amb Àustria

El rebuig categòric de Viena de qualsevol pas en direcció a mutualitzar deute dels estats membres no és nou i és compartit per Holanda, Suècia i Dinamarca, també contribuents nets a les arques comunitàries, tal com va deixar clar ahir a la nit el canceller federal d’Àustria, Sebastian Kurz.

«Acabo de mantenir un intercanvi [d’opinions] amb els primers ministres de DinamarcaHolanda Suècia sobre la proposta esperada per la Comissió Europea sobre el fons de recuperació i l’actualització del MMF (Marc Financer Plurianual)», va comentar Kurz en el seu compte de Twitter, que va al·ludir també a les seves reticències a augmentar la contribució del seu país als fons de la UE.

Disciplina pressupostària

Notícies relacionades

«La nostra actitud continua inalterada. Estem disposats a ajudar amb préstecs la majoria dels països afectats. Esperem que el MMF actualitzat reflecteixi les noves prioritats i no elevi la quota», va afegir el cap del Govern de la república alpina.

El seu ministre de Finances també va demanar un «compromís europeu per a més disciplina pressupostària» després de la crisi