la desescalada europea

Els països nòrdics aposten per obrir fronteres entre ells amb el dubte de Suècia

La pandèmia està molt menys controlada en territori suec que a Noruega, Dinamarca, Finlàndia i Islàndia

segea53458596 copenhagen  denmark   18 05 2020   restaurant huks fluks reo200519162952

segea53458596 copenhagen denmark 18 05 2020 restaurant huks fluks reo200519162952 / Liselotte Sabroe

3
Es llegeix en minuts

Els països nòrdics estudien des de fa dies reobrir primer les seves fronteres internes, com a part de la progressiva reobertura de la vida pública davant la pandèmia de Covid-19, tot i que la situació de Suècia, amb un índex de mortalitat molt superior, ha despertat recels en els seus veïns.

Mentre la resta de països de la zona ha reduït de forma notable els contagis i morts per Covid-19, i donen per controlada l’epidèmia i fa setmanes que han iniciat la reobertura, Suècia manté la seva línia més suau, amb moltes recomanacions i alguna prohibició, però que, de moment, ha tingut resultats sensiblement pitjors.

Suècia, que no ha tancat ni escoles ni restaurants durant la pandèmia tot i que ha restringit les concentracions de persones, té una taxa de 36,31 morts per 100.000 habitants, tres vegades més que Dinamarca, set que Finlàndia i vuit que Noruega, unes xifres que inquieten els altres països nòrdics.

Sense línia conjunta

«De moment no es planteja una línia conjunta sobre aixecar les restriccions de viatges entre els països nòrdics. Noruega, Dinamarca i Islàndia han estabilitzat les seves situacions; a Suècia, és més preocupant», va afirmar fa uns dies la ministra d’Interior finlandesa, Maria Ohisalo, després d’una reunió virtual amb els seus col·legues nòrdics.

Suècia no ha tancat les seves fronteres a ciutadans de l’espai Schengen –tampoc Islàndia, que, no obstant, estableix una quarantena obligatòria de 14 dies als viatgers de l’exterior–, mentre els altres només permeten accedir-hi a estrangers amb permís de residència almenys fins a mitjans de juny, data fins a la qual regeix també la recomanació de no viatjar fora del país.

Les dates plantejades

El Govern danès anunciarà en un parell de setmanes quan suprimeix la prohibició d’entrada; Noruega, que en teoria l’ha fixat fins al 20 d’agost, podria aixecar-la ja al juny per a altres països nòrdics, i Islàndia obrirà les seves fronteres a ciutadans de Schengen com a molt tard a mitjans del pròxim mes. «És una decisió d’aquests països si volen mantenir restriccions amb Suècia. No puc comentar res», va dir aquest dimarts Sara Byfors, experta de l’Agència de Salut Pública de Suècia, en la roda de premsa diària de les autoritats sanitàries.

L’epidemiòleg en cap d’aquest organisme, Anders Tegnell, va reiterar en declaracions a ‘Dagens Nyheter’, principal diari suec, que les restriccions a viatgers estrangers i el tancament de fronteres no són un «aspecte important» a l’hora d’afrontar una pandèmia, sinó que té més pes que els nacionals viatgin a zones d’alt contagi.

Debat danès

L’anunci d’Alemanya d’aixecar o alleujar les restriccions frontereres amb diversos països veïns ha provocat un intens debat polític a Dinamarca, en el qual diversos partits de l’oposició de centredreta han pressionat el Govern socialdemòcrata perquè faci el mateix, pensant sobretot en el pes dels turistes alemanys a la península de Jutlàndia.

«Si no és defensable des del punt de vista sanitari obrir les fronteres amb Suècia, llavors que els suecs es quedin allà i que pugin els alemanys», va dir el líder de l’oposició danesa, el liberal Jakob Ellemann-Jensen.

Reacció sueca

Notícies relacionades

Aquestes declaracions i altres de similars de polítics danesos han provocat reaccions del costat suec, que protesten contra el que considerarien una «discriminació», en paraules de la ministra d’Assumptes Nòrdics, Anna Hallberg, que així l’hi va fer saber al seu homòleg danès en una reunió telefònica fa uns dies.

«A Escània (la província més al sud de Suècia) el contagi està menys estès que a la regió de Copenhaguen. Li he recordat al Govern danès que hem de veure la regió de l’estret del Sund (que separa els dos països) de forma conjunta, més que comparar Estocolm i Copenhaguen», va afirmar Hallberg.