Itàlia donarà 500 euros a famílies per gastar en hotels i albergs del país

Hauran de demostrar ingressos inferiors als 40.000 euros anuals i podran fer servir el bo fins a final d'any

El Govern italià aprova un decret per import global de 155.000 milions d'euros per incentivar la malmesa economia

zentauroepp53391891 playa italia200514100809

zentauroepp53391891 playa italia200514100809 / EMANUELE VALERI

2
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Ningú podrà ser acomiadat durant cinc mesos amb el pretext de la pandèmia i una part dels 600.000 immigrants clandestins serà regularitzada, incloses assistentes i dones de fer feines. Les famílies italianes amb una renda inferior als 40.000 euros anuals, rebran un «bo turístic» de 500 euros per incentivar les seves vacances d’estiu en hotels i albergs d’Itàlia. Són algunes de les mesures aprovades dimecres pel Govern italià per afrontar l’emergència econòmica provocada per la pandèmia.

La bateria de mesures està recollida en un decret que contempla un import global de 155.000 milions d’euros, 55.000 dels quals seran en dèficit, i la resta, en impostos eliminats o retardats, en avals i finançament a les empreses i indústries, en algunes de les quals, les estratègiques, podrà entrar l’Estat amb la fórmula de la capitalització.

Més de la meitat de l’import (25.600 milions) anirà directament i indirectament als treballadors, i uns 15.000 milions, a les empreses, principalment als autònoms (4.500 milions). La sanitat s’endurà 3.250 milions, 1.400 milions les universitats per a la investigació, 2.000 milions el sector turístic i 1.000 milions l’agricultura.

«Els invisibles seran visibles»

«Mai a Itàlia s’havia pres una mesura semblant, que equival a les retallades i nous impostos de més de dos pressupostos de l’Estat», ha dit el primer ministre, Giuseppe Conte al presentar el decret. La ministra d’Agricultura, Teresa Bellanova, s’ha emocionat fins a plorar quan ha anunciat que «els invisibles seran visibles», amb referència als immigrants «explotats com veritables esclaus». La xifra de les persones legalitzades hauria de rondar les 200.000, segons fonts oficioses de Presidència. «La mesura és important per a la salut d’aquestes persones i de la nostra, per combatre les màfies dels capatassos i perquè surti a la superfície el treball en negre», ha reforçat Conte.

El decret, ja definit com a «monstre», consta de 250 articles que ocupen 150 pàgines. Entre les mesures aprovades hi figura la renovació per 30 dies del «bo cangur» per a les famílies, que podran utilitzar-lo també per als camps estiuencs dels fills, i es prorroguen (30 dies) les baixes dels pares per atendre els seus fills, sense que els seus sous siguin retallats.

Els hotelspensions i balnearis de les platges no pagaran els impostos del primer semestre de l’any, els bars tampoc abonaran les taxes municipals, l’escolai la sanitat comptarà amb 3.250 milions per incentivar la medicina de base. Per impulsar el sector de la construcció, el Govern ha eliminat tots els impostos per reestructurar els edificis en funció ambiental i antisísmica, fins al 110% del seu import.

Ajuts a les ‘start-ups’

Notícies relacionades

A les 11.000 start-ups que a causa de la pandèmia corren el risc de desaparèixer el Govern ha decidit ajudar-les econòmicament. Interior gestionarà un fons de 3.500 milions destinat a Municipis, Diputacions i Ciutats Metropolitanes per compensar la falta d’ingressos a causa de l’eliminació de taxes i impostos.

Els 55 milions pesaran «sobre l’esquena dels italians», ha dit el primer ministre, que confia trobar-los a través dels diferents ajuts oferts per la UE. «Es tracta de les bases per tornar a funcionar», ha comentat Roberto Gualtieri, ministre d’Economia.