comitè d'experts

El Govern italià recluta 11 expertes en el virus després de les crítiques

El primer ministre, Giuseppe Conte, ha sigut criticat per no comptar amb a penes dones entre els seus assessors

zentauroepp53279818 rome  italy   30 04 2020   a handout photo made available by200430181334

zentauroepp53279818 rome italy 30 04 2020 a handout photo made available by200430181334 / ITALIAN SENATE HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern italià ha anunciat aquest dimarts que sumarà onze científiques i expertes als dos equips que l’assessoren en la lluita contra la pandèmia del coronavirus, després de les recents crítiques rebudes per l’escàs nombre de dones. Per «l’exigència de garantir una representació de gènere», el primer ministre, Giuseppe Conte, ha integrat cinc dones al comitè d’experts en matèria econòmica i social conformat per a la fase de desescalada, en què ja hi havia quatre dones.

A aquest equip, fins ara de dinou assessors i dirigit per Vittorio Colau, s’hi sumaran la sociòloga de la Universitat de Nàpols Federico II (sud), Enrica Amaturo; o la professora de Filosofia Política de Milà i experta en violència de gènere, Marina Calloni.

També s’hi integraran la directora central de l’Institut Nacional d’Estadística, Linda Laura Sabbadini; la presidenta de l’ONG ambientalista WWF a Itàlia, Donatella Bianchi, i l’empresària Maurizia Iachino. D’altra banda, sis expertes més s’integraran al comitè tecnicocientífic que assessora el Govern i supervisa l’evolució de la pandèmia de coronavirus, i que no comptava amb cap dona entre els seus 20 integrants.

Les noves assessores són la directora general del Departament de Sanitat de la regió de l’Emília-Romanya (nord), Kyriakoula Petropulocos; la doctora Giovannella Baggio, primera catedràtica en Medicina de Gènere a Itàlia, i la presidenta de la Federació de Col·legis de Químics i Físics i experta en seguretat laboral, Nausicaa Orlandi. També hi haurà la biòloga i immunòloga Elisabetta Dejana; la professora de Patologia General, Rosa Marina Melillo, i la professora i experta en anestèsies, Flavia Petrini.

En els últims temps el Govern havia rebut crítiques per no comptar amb a penes dones entre els seus assessors i fins i tot va rebre una carta que denunciava aquesta «exclusió» firmada per 80 científiques.

Notícies relacionades

El rostre de les «autoritats sanitàries» que cada tarda parlaven en roda de premsa (ara ja suspeses) sobre la pandèmia era d’homes, com el cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli, o del president de l’Institut Superior de Sanitat, Silvio Brusaferro. De fet, l’única presència femenina en aquestes conferències era la de la traductora al llenguatge de signes.

Itàlia, actualment amb la corba epidemiològica a la baixa, registra 219.814 contagis per coronavirus des que es detectés el primer, el 21 de febrer, dels quals 30.814 han mort i 82.488 segueixen malalts, segons les últimes dades de la Protecció Civil.