LA GESTIÓ DE LA PANDÈMIA

Johnson avisa que si hi ha excessos farà marxa enrere en la desescalada

L'oposició critica el pla del Govern per confús, caòtic i prematur

zentauroepp53386314 a handout photograph released by the uk parliament shows bri200511203853

zentauroepp53386314 a handout photograph released by the uk parliament shows bri200511203853 / JESSICA TAYLOR

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Boris Johnson va apel·lar aquest dilluns a la responsabilitat dels ciutadans perquè utilitzin «el bon i sòlid sentit comú britànic» durant la desescalada a Anglaterra i evitin excessos que obliguin a fer marxa enrere. El primer ministre va presentar a la Cambra dels Comuns el pla de sortida del confinament a Anglaterra, que constarà de tres fases i s’allargarà durant tot l’estiu. El document, de 50 pàgines, amplia el queva avançar diumenge el ‘premier’. El full de ruta ha sigut criticat per l’oposició per confús, caòtic i prematur.

En l’actual fase 1, quan els morts al país sobrepassen els 32.000, només són possibles «modificacions cauteloses». Aquest dimecres començarà la reincorporació a la feina en sectors com «la producció d’aliments, construcció, manufactura, logística, distribució i investigació científica». Els anglesos podran sortir al carrer per fer exercici, sense límit de temps o franges horàries. El Govern aconsella als ciutadans que es tapin la cara als locals tancats i al transport públic. L’ús de mascareta ja és obligatori a Escòcia.

Esport a porta tancada

Notícies relacionades

En la fase 2, no abans de l’1 de juny, reobriran les escoles de primària durant un mes i es reprendran els esdeveniments esportius professionals d’elit a porta tancada. Tret de floristeries, que obren aquesta setmana, la resta haurà d’esperar fins a la fase 3 al juliol. És el cas dels cafès, restaurants, hotels, perruqueries, cines i altres centres de diversió, sempre que compleixin les mesures de seguretat.

«La situació és diferent a les regions i nacions del Regne Unit, per la qual cosa algunes parts del país potser necessitin més temps en confinament», va assenyalar Johnson també abans d’advertir que la desescalada és condicional.  «Si les dades van en direcció equivocada, o puja el nivell d’alerta, no dubtarem a posar fre, retardant o reintroduint mesures a nivell, local, regional o nacional».