repunt de casos de coronavirus

Brot a Corea del Sud després d'una nit de bars

Una nova onada de contagis sorgida en locals d'ambient LGBT atia l'homofòbia al país

Les autoritats busquen els possibles infectats, tanquen més de 2.000 bars i retarden una setmana la reobertura de les escoles

zentauroepp52604226 coronavirus200303093625

zentauroepp52604226 coronavirus200303093625 / KIM CHUL-SOO

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La nit intensa d’un jove ha germinat en el pitjor brot en mesos a Corea del Sud, el tancament de bars, el retard de la reobertura d’escoles i una campanya homòfoba. L’episodi remarca dues certeses: que el coronavirus alleugereix els terminis d’aquella teoria de l’aleteig de la papallona i el tsunami i que el desconfinament és ple de sotracs i curvilini fins i tot als països més metòdics.

Un home de 29 anys que va donar positiu dimecres va revelar que havia passat una nit recent a Itaewon. És un districte cèntric de Seül amb una vibrant oferta lúdica que atreu molts estrangers i també serveix de refugi per a l’estigmatitzada comunitat LGBT. Els cinc clubs pels quals va deambular el jove fins a les quatre del matí han tensat les exemplars capacitats de rastreig del país. Aquest dilluns ja s’havien confirmat 86 contagiats, dels quals 63 van ser als clubs i la resta són amics, familiars o companys de feina. Els indicis apunten que són la punta de l’iceberg: el període d’incubació de dues setmanes, el 35% d’asimptomàtics i els problemes de les autoritats per rastrejar una comunitat comprensiblement fugissera. Almenys una vintena viu fora de Seül i podrien estar propagant el virus per la resta del país.

No n’hi ha prou aquesta vegada amb l’obligació de deixar el nom i el número de telèfon a l’entrada del bar. El Govern compta amb un llistat de 5.000 assistents, però només ha pogut contactar amb 2.000 perquè la resta ignora les trucades o va donar un número fals. I aquí sorgeix el conflicte entre la salut pública i la privacitat individual, els esforços per embridar una pandèmia contra la por d’una expulsió forçosa de l’armari en un país tradicional que nega el matrimoni gai i empeny a la discreció. L’eficaç recepta sud-coreana inclou la publicació de dades com el gènere, edat i lloc de treball dels contagiats. No és difícil lligar caps i trobar el nom.

Acusació a les xarxes socials

Notícies relacionades

No és previsible que les massives acusacions a les xarxes socials als gais d’expandir el virus els animin a despenjar el telèfon. Els missatges oficials han intentat vèncer la por. L’alcalde de Seül, Park Won-soon, ha aclarit que no hauran de revelar la seva identitat sexual. Però també ha recordat les multes previstes i que, en tot cas, disposen de les càmeres de vigilància dels locals i els moviments de les seves targetes de crèdit per identificar-los.

Itaewon ha disparat els casos de contagis en un país que anava sense sobresalts cap a la normalitat, amb la competició de futbol represa i unes recents eleccions parlamentàries. El nou context ha forçat el tancament de més de 2.000 bars i retardat una setmana més la reobertura de les escoles.