NOVES DADES

L'OMS creu possible que el coronavirus ja circulés per França al desembre

El possible positiu d'un home a París reforça la possibilitat que el coronavirus es propagués pel món a finals del 2019

zentauroepp52789098 people gather at a cafe s terrace in lyon  on march 14  2020200314204401

zentauroepp52789098 people gather at a cafe s terrace in lyon on march 14 2020200314204401 / JEFF PACHOUD

3
Es llegeix en minuts
Efe / Antonio Broto

Experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) han manifestat que consideren possible que el coronavirus que causa la Covid-19 ja circulés per França el desembre passat, com va afirmar un estudi mèdic aquesta setmana, tot i que han remarcat que s’han de continuar analitzant aquests casos prematurs per arribar a conclusions.

«Necessitarem mes informació i haurem de veure quin és l’historial clínic, però hi podria haver hagut algun cas a França en aquesta data tan primerenca», ha admès en roda de premsa la cap del Departament de Malalties Emergents de l’OMS, Maria Van Kerkhove.

Dubtes sobre l’avenç inicial del coronavirus

Els dubtes sobre el veritable avenç de la malaltia a finals del 2019 han crescut en els últims dies arran del possible positiu d’un pacient a qui van prendre mostres el 27 de desembre a l’hospital Jean Verdier, als afores de París, quatre dies abans que la Xina comuniqués a l’OMS l’existència del nou coronavirus.

Altres estudis als Estats Units apunten també a pacients amb possible Covid-19 al país a finals de l’any passat, malgrat que el primer cas fora de la Xina fins ara confirmat era del 13 de gener a Tailàndia.

Van Kerkhove ha afirmat que de moment és millor no fer conjectures, tot i que ha remarcat que «es creu que el primer cas a Wuhan va poder ser l’1 de desembre, així que entra dins del que és possible que algú des d’allà viatgés a un altre lloc» i transmetés el coronavirus.

Mostres de la temporada de grip

L’epidemiòloga nord-americana ha explicat que alguns països guarden mostres recollides en temporada de grip que ara estan sent investigades a la recerca de casos antics de Covid-19 per conèixer les primeres evolucions de la malaltia, de la qual encara hi ha moltes incògnites sobre el seu origen.

Sobre això, el director de l’OMS per a Emergències Sanitàries, Mike Ryan, ha afirmat en la mateixa roda de premsa que casos aïllats com el de França potser van poder no fer saltar les alarmes, com sí que ho van fer els de la ciutat xinesa de Wuhan el desembre de l’any passat, al detectar-se en diversos individus alhora.

«Els de Wuhan eren casos de pneumònia atípica, les proves van donar negatiu en patògens normals i es va entendre que es tractava d’una cosa nova i perjudicial», ha afegit Ryan.

Valor de les mostres antigues

L’expert ha remarcat que la investigació de possibles casos antics és un pas positiu i ha animat que continuï en altres països, i també que es guardin mostres de pacients atesos per si en el futur poguessin ser d’utilitat en crisis com l’actual.

«És prudent prendre aquestes mostres per a més endavant; esperem que hi hagi altres exàmens d’investigadors al món que detectin casos semblants», ha explicat, abans d’apuntar que en el futur l’OMS podria fer una valoració pública d’aquests casos.

Peixateria de París

L’home de París a qui se li ha detectat a posteriori el coronavirus no havia viatjat per aquestes dates, va estar malalt durant 15 dies i es creu que va encomanar els seus dos fills, però no la seva dona.

Se sospita que la dona va poder ser una pacient asimptomàtica, ser l’origen del contagi en la família i haver contret el virus a la peixateria d’un supermercat on treballa, on hi havia clientela d’origen xinès.

Mercat alimentari de Wuhan

Curiosament, els primers casos detectats a Wuhan també van tenir relació amb un recinte on es venien peixos i altres aliments, el mercat Huanan, que va ser tancat a principis de gener després d’haver-se detectat la proliferació de contagis en venedors i clients.

L’agència sanitària de la regió de l’Illa de França, on es troba París, va assegurar dilluns que analitzarà aquests casos, que, si es confirmen, seran un mes anteriors als que fins ara es consideraven oficialment els primers en territori francès, reportats el 24 de gener.

Assemblea anual de l’OMS

Notícies relacionades

Els dubtes sobre l’evolució inicial de la pandèmia abans que fos declarada com a tal es produeixen pocs dies abans que l’OMS celebri la seva assemblea anual, que començarà el 18 de maig i serà virtual, a causa de l’actual pandèmia, en lloc de celebrar-se com és habitual a la seu europea de les Nacions Unides a Ginebra.

L’assemblea, ateses les circumstàncies, es dedicarà gairebé íntegrament a l’anàlisi de la pandèmia del coronavirus, en un moment en què centenars de laboratoris de tot el món treballen per trobar vacunes i tractaments contra una malaltia que ha matat gairebé 250.000 persones a tot el planeta.