crisi al país sud-americà

Enmig d'una nova apagada, Veneçuela acusa els EUA i Colòmbia de voler assassinar Maduro

El Govern també va vincular Guaidó amb les fallides incursions armades però el diputat opositor es va deslligar d'aquestes accions

La vicepresidenta Rodríguez va assegurar que el tall de llum que va deixar la capital en la penombra va ser un atac terrorista

afp 1ec78y

afp 1ec78y / MATIAS DELACROIX (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

A la quarantena nacional obligada per la pandèmia, amb el consegüent agreujament de la crisi socioeconòmica, i la recent denúncia d’incursions armades finançades des de l’exterior, Veneçuela va sumar en aquestes hores de sotsobre una apagada en sectors de Caracas i diverses regions. La vicepresidenta Delcy Rodríguez va dir que s’ha tractat d’un «atac» contra el sistema elèctric a «nivell nacional». La capital es va quedar sense energia dimarts a la tarda. «El poble veneçolà ha resistit valentament a la roïna agressió de Donald Trump i Iván Duque amb complicitat de factors extremistes opositors. ¡Ja n’hi ha prou!», va afegir Rodríguez. Veneçuela va patir l’any passat dues fortes apagades que van provocar seriosos trastorns i pèrdues econòmiques. En les dues ocasions, les autoritats també van parlar d’atacs «terroristes».

Amb el rerefons de la nova penombra, i en una ciutat sense internet, el ministre de Comunicació de Veneçuela, Jorge Rodríguez, va acusar Colòmbia de brindar recolzament al grup armat que va tenir dues fallides incursions a les costes pròximes a Caracas. Durant aquests episodis van morir almenys sis persones i en van ser detingudes 13 més. Segons el ministre, Duque i l’administració Trump s’«aprofiten» de la «situació que té amenaçada tot el món» amb la Covid-19 «per atacar» al país. Rodríguez va assegurar que el diputat de l’Assemblea Nacional, Juan Guaidó, considerat per Washington i 54 Governs més «president encarregat», no és aliè a l’anomenada operació Gedeón que, va afegir, tenia com a propòsit  «assassinar Nicolás Maduro». 

El ministre va presentar com a prova el testimoni d’un oficial de l’Agència nord-americana per a l’Administració i Control de Drogues (DEA), José Alberto Socorro Hernández, àlies ‘Pepero’, que va detallar els vincles entre Bogotà, els EUA i un sector opositor. Rodríguez va recordar que la primera denúncia en aquest sentit va ser realitzada el passat 25 de març, quan es va alertar sobre «l’entrenament de paramilitars en campaments colombians».

La posició de Washington i Guaidó

El president Donald Trump va rebutjar les acusacions del Palau de Miraflores. «Res a veure amb el nostre Govern», va dir escaridament. Un portaveu del Departament d’Estat, citat pels mitjans de premsa, va dir després que hi ha «una gran campanya de desinformació en marxa pel règim». Guaidó, per la seva part, va acusar Maduro d’estar al corrent de l’operació Gedeón.  «Tu n’ets el responsable, els van infiltrar i els van esperar per massacrar-los». El diputat es va deslligar de la temptativa armada. «Tal com han dit els portaveus de les accions militars dels últims dies, són independents del Govern encarregat i de l’Assemblea Nacional, però no per això deixem d’aixecar la veu i exigir respecte als seus drets humans».

Rafael Rodríguez, expresident de la petroliera PDVSA amb Hugo Chávez i Maduro, fins a trencar políticament amb l’actual cap d’estat, va opinar que el Govern vol presentar els fets com una mena de «Bahía de Cochinos», en al·lusió al fracassat atac militar de l’anticastrisme amb suport nord-americà, el 1961. El madurisme, va dir, busca «crear una èpica que no existeix».

L’operació Gedeón segueix

Notícies relacionades

Jordan Goudreau, un exmilitar de les forces especials nord-americanes i propietari de l’empresa Silvercorp USA, suposadament contractada per dur a terme l’operació Gedeón a canvi de 213 milions de mil dòlars, li va dir a l’agència Bloomberg que 52 dels seus homes ja estan en territori veneçolà. Entre ells, va precisar, hi ha dos nord-americans. «La missió principal era alliberar Veneçuela, capturar Maduro, però la missió a Caracas va fracassar», va afirmar sobre els episodis de diumenge. «La missió secundària és establir campaments d’insurgència. Ja estan reclutant i començarem a atacar objectius tàctics».

Abans que es coneguessin les seves declaracions, el ministre Rodríguez havia divulgat una gravació en la qual Guaidó i Goudreau parlen dels passos a seguir per forçar la sortida del poder de Maduro. Diumenge passat, la periodista veneçolana Patricia Poleo, que des de l’exili és fortament crítica del madurisme així com l’estratègia opositora,  havia presentat el document suposadament subscrit per tots dos.