crisi política al país sud-americà

Autoritzen una investigació judicial contra Bolsonaro per buscar la impunitat dels seus fills

El Tribunal Suprem Federal (STF) va donar llum verda al fiscal general perquè determini si el president ha intentat interferir en les tasques de la Policia Federal (PF) i així protegir el clan familiar

El país es troba dividit sobre la conveniència d'iniciar un judici polític contra el president o la possibilitat que dimiteixi enmig de la crisi sanitària que ha matat 4.553 persones

zentauroepp53220786 20 april 2020  brazil  rio de janeiro  brazilian president j200424201108

zentauroepp53220786 20 april 2020 brazil rio de janeiro brazilian president j200424201108

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’escàndol polític creix al Brasil al ritme dels contagis de coronavirus. Durant una jornada en què es van reportar 338 defuncions, cosa que eleva a 4.543 la quantitat de morts, i gairebé 67.000 contagiats, el Tribunal Suprem Federal (STF) va autoritzar a través d’un dels seus integrants, Celso de Mello, l’obertura d’una investigació relacionada amb els presumptes intents del president Jair Bolsonaro d’interferir les tasques de la Policia Federal (PF) per protegir els seus fills. A l’abandonar el Govern d’ultradreta, l’exministre de Justícia, Sergio Moro, va acusar el seu exaliat de mirar de controlar la PF per al seu propi benefici i del clan familiar: el senador Eduardo Bolsonaro, el diputat Flavio Bolsonaro i, en especial, el legislador municipal Carlos Bolsonaro, assenyalat com a responsable dels equips de fustigació i difamació d’adversaris a les xarxes socials.

En la seva sol·licitud per obrir una investigació, el fiscal general, Augusto Aras, vol saber si Bolsonaro va cometre un delicte i també si Moro va dir la veritat. L’STF ha de demanar a Moro que presenti «la documentació adequada» sobre les denúncies que ha formulat. Bolsonaro no es va demorar a reaccionar davant de la novetat i desafiament al seu exministre a «provar» les seves acusacions.

De moment, el president ha designat en el càrrec que ocupava Moro un pastor de l’Església Presbiteriana Esperança, André de Almeida Mendonça, a qui va definir com a «terriblement evangelista». El seu nomenament, s’ha assenyalat, respon també a un reclam dels legisladors d’aquest sector religiós, desitjosos de fer un gir encara més conservador a la Justícia.

Un país dividit pel judici polític

El cas Moro ha esclatat en moments que els brasilers es mostren dividits sobre la conveniència d’iniciar un judici polític contra el president. D’acord amb la consultora Datafolha, un 46% dels entrevistats es mostra a favor d’aquest procés mentre que un 48% el rebutja. Un 6% es mostra indecís. Un 46% dels consultats accepten, d’altra banda, com a possible sortida a la crisi la dimissió del capità retirat. A començaments de mes aquest reclam comprenia el 37% dels enquestats. Ara per ara, un terç de la població recolza el president. El suport més gran, va consignar Datafolha, el té dels sectors més rics del país (40%).

El president de la Cambra de Diputats del Brasil, Rodrigo Maia, va descartar sota les actuals circumstàncies sanitàries un procés contra Bolsonaro. Fins ara es van presentar en diputats 29 peticions d’aquesta naturalesa al Congrés. La «prioritat» del Parlament, va subratllar, no obstant, Maia, ha de ser el combat al nou coronavirus perquè el Brasil enfronta una situació  «preocupant i alarmant». Maia, que es troba distanciat del mandatari, va considerar que un eventual ‘impeachment’ hauria de ser «pensat i reflexionat amb molt de compte», per la qual cosa va demanar «paciència» i «equilibri» per transitar la pitjor tempesta des que va assumir el Govern d’ultradreta a principis de l’any 2019.

Temps perdut

Notícies relacionades

La pandèmia i els assumptes de Govern entraran al maig en una fase inquietant. «El país va malgastar totes les oportunitats per evitar la tragèdia que s’acosta. Pitjor encara, està en la foscor», va dir la revista ‘Carta Capital’ sobre l’augment de les morts i els contagis. Les xifres que divulga el Ministeri de Salut, assenyalen altres mitjans i especialistes, no donen compte de la gravetat. Algunes universitats calculen que s’han de multiplicar per deu la quantitat de casos positius.

En aquest context creixen les crítiques contra el capità retirat. «L’engany absolutista estàndard de Bolsonaro va ser consagrat aquesta setmana amb la ja famosa frase que va cantar davant el seu palau, autoprojectant-se com una espècie de Rei Sol», va dir en el seu editorial la revista ‘Istoé’ al comentar el crit del president «Jo soc la Constitució». Segons la publicació, Bolsonaro va corregir Lluís XIV i el seu jactanciós «l’Estat soc jo» per congratular els «veneradores idiotes» de l’ultradretà. Bolsonaro, va afegir, «ja no té connexió amb la realitat» i només desplega «impulsos totalitaris».