El Salvador barreja a totes les seves presons bandes rivals

El Govern de Nayib Bukele acaba amb el privilegi de les bandes de tenir presons exclusives per als seus membres

salvador-celdas / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern del Salvador ha decidit barrejar els membres de bandes rivals a les mateixes cel·les a totes les presons del país davant de l’augment dels homicidis registrats des de divendres, segons ha indicat el director general de Centres Penals i viceministre de Seguretat, Osiris Luna.

«Aquest dia s’han acabat les cel·les d’una mateixa banda, hem barrejat a tots els grups terroristes a la mateixa cel·la», ha publicat a les seves xarxes socials el funcionari.

Aquesta decisió s’ha pres per l’augment dels homicidis que el país ha registrat des de divendres, quan les morts violentes han arribat a unes 23, segons informacions de la premsa local, una xifra que trenca la tendència de la xifra diària d’homicidis d’un dígit registrada durant l’administració de Nayib Bukele, que va arribar a l’Executiu l’1 de juny del 2019.

Les autoritats no han detallat si els homicidis de divendres estan relacionats amb purgues dins de les estructures criminals, intents d’ampliar el control als seus territoris o si són assassinats de civils que s’han saltat la quarantena pel Covid-19.

El Salvador es troben sota l’estat d’emergència i una quarantena domiciliar obligatòria arran de la pandèmia del Covid-19 i, segons la premsa local, les principals bandes han ordenat als pobladors de la zones que controlen respectar el confinament sota amenaces de mort.

Bukele ha ordenat a Luna implantar un estat d’«emergència màxima» arran de la «informació d’intel·ligència d’ordres d’homicidis emeses des d’allà».

El ministre de Seguretat, Rogelio Rivas, per la seva part, ha assegurat aquest dissabte que s’han «intensificat les diferents accions operatives per trobar els autors intel·lectuals i els que estiguin conspirant».

«Que els quedi clar que no els tolerarem, els capturarem i se’ls aplicarà tot el pes de la llei. Aquests terroristes només tenen dues vies: la presó o la mort», ha remarcat Rivas.

A finals de juny del 2019, Luna va eliminar la pràctica adoptada des del 2004 de dividir les presons per bandes, amb la qual cosa la Mara Salvatrucha (MS13) i Barrio 18 tenien presons exclusives per als seus membres.

Notícies relacionades

Les bandes, un fenomen considerat com a herència de la guerra civil (1980-1992) i que es va enfortir amb la deportació de membres de bandes dels Estats Units, han resistit diferents plans de seguretat d’empresonament massiu, confrontació directa i diàleg dels últims quatre Governs.

El Salvador és considerat un dels països més violents del món per les seves altes taxes d’homicidis, que s’han reduït gradualment des del 2015 amb 103 per cada 100.000 habitants fins a un índex de 36 el 2019.