TENSIÓ A L'EXTREM ORIENT

Dubtes sobre l'estat de salut del líder de Corea del Nord

Les informacions més fiables afirmen que el dictador estaria ja recuperat després de ser operat del cor el 12 d'abril

zentauroepp53184545 12 04 2020 handout   12 april 2020  north korea  pyongyang  200421085035

zentauroepp53184545 12 04 2020 handout 12 april 2020 north korea pyongyang 200421085035 / - KCNA dpa

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els rumors sobre la salut de Kim Jong-un han tornat el focus a Corea del Nord en temps de coronavirus. El seu estat varia segons les fonts consultades, des de la gravetat més alarmant que legitima les travesses successòries fins a la tranquil·la recuperació. És un altre d’aquests cabdells de conjectures en què costa orientar-se, però el pas de les hores ha anat llimant la transcendència original.

La informació més versemblant arribava aquest matí del portal de notícies Daily NKKim va ser sotmès a una intervenció quirúrgica per un problema cardiovascular el 12 d’abril en un hospital del comtat de Hyangsan, va ser traslladat a una de les seves viles a la Muntanya Kumgang i la seva recuperació és pràcticament completa. Daily NK és un mitjà sota el paraigua de Seül, gestionat per desertors i que s’ha apuntat exclusives ressenyables com la del procés de devaluació del 2009. No és estrany que el NIS, la poderosa agència d’espionatge sud-coreana, consulti el mitjà.

La cadena CNN anunciava poques hores després que Kim Jong-un estava en «greu perill» després de l’operació i citava una font militar nord-americana anònima amb presumpte coneixement directe. El currículum de Washington a Corea del Nord és menys llustrós. La CIA ha confessat que Pyongyang és el seu pitjor i més sostingut fracàs i imaginar-se una de les seves fonts amb accés a palau exigeix un considerable acte de fe.  

Seül i Pequín treuen dramatisme a la situació

Seül i Pequín, els interlocutors més sòlids de Pyongyang hi han restat dramatisme. El portaveu de la Casa Blava descartava cap «moviment inusual en el Partit, el Govern o l’Exèrcit» que suggereixi una situació de gravetat extrema. I Yonhap, l’agència de notícies sud-coreana, assegurava que Kim és en una zona rural al costat del seu seguici de confiança. Fonts xineses citades per l’agència Reuters també desmentien que la salut del dictador estigui pròxima al col·lapse. John Delury i Andrei Lankov, referències ineludibles sobre el país asiàtic, aconsellaven distanciar-se de les informacions més tremendistes des dels seus comptes de Twitter.

De Kim, no se’n tenien notícies des que l’11 d’abril va presidir la cimera del Politburó del Partit de Treballadors de Corea. Les seves absències en actes que utilitza la propaganda per edificar el seu culte a la personalitat havien fet saltar les alarmes. Va faltar als fastos per l’aniversari del naixement del seu avi i fundador del país, Kim Il-sung, i tampoc va supervisar un llançament de míssils posterior. A la capital s’han vist indicis d’un aparent bloqueig que, segons alguns experts, respondria al coronavirus.

Mals hàbits i molts quilos

Notícies relacionades

Les absències de Kim de les portades nacionals catalitzen una comprensible allau de rumors. Hi influeix l’opacitat del règim, que no va informar de la mort del seu pare, Kim Jong-il, fins diversos dies després. I hi influeix també la salut de Kim, de 36 anys i un compendi d’hàbits poc recomanables. El dictador fuma compulsivament, exhibeix una obesitat extrema (135 quilos per a 1,70 centímetres) i no hi ha més notícies del seu exercici físic que les recents fotos muntant un cavall blanc a la sagrada mont Paektu. El país va emprendre una ambiciosa campanya antitabac uns anys enrere aprofitant que el seu líder havia deixat de fumar. Setmanes després, va recuperar el vici i se’l va veure amb el cigarret en els descansos de les cimeres presidencials de l’any passat amb Donald Trump.

No és aquesta la seva primera desaparició. La seva absència durant 40 dies el 2014 va generar una altra tempesta d’especulacions que incloïen la seva mort o un cop d’estat. Va reaparèixer amb un bastó i movent-se amb més esforços dels habituals. Els experts sospiten que va ser un atac sever de gota, una malaltia lligada a l’alimentació desordenada, i veuen molt probable que també pateixi diabetis.