CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Itàlia prolonga el confinament fins al 3 de maig però permetrà obrir alguns negocis

A partir del 14 d'abril podran tornar a l'activitat papereries i llibreries per subministrar material als estudiants

Mounted police patrol at Via dei Condotti street, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Rome, Italy April 10, 2020. REUTERS/Alberto Lingria

Mounted police patrol at Via dei Condotti street, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues, in Rome, Italy April 10, 2020. REUTERS/Alberto Lingria / ALBERTO LINGRIA (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Davant una situació de contagis que descendeix, però no encara d’una manera estable, el Govern italià ha anunciat la pròrroga del tancament del país fins al pròxim 3 de maig, segons ha dit aquest divendres el primer ministre, Giuseppe Conte, en un missatge per televisió. El cap de l’Executiu ha anunciat que podran obrir a partir del 14 d’abril només les llibreries i papereries, principalment perquè els escolars i universitaris puguin continuar treballant des de casa. «No podem córrer el risc d’haver de tornar a començar» el confinament, ha dit Conte.

A l’informe diari que ha donat el cap de Protecció Civil, Angelo Borrelli, els morts a Itàlia pel coronavirus han arribat avui als 18.849, cosa que suposa un increment de 570 l’últim dia. El nombre total de contagis se situa en les 147.577 persones, 3.951 més registrats en les últimes vint-i-quatre hores, des que es va detectar la primera infecció autòctona el 21 de febrer.  El nombre de persones actualment malaltes és de 98.273, un augment de 1.396 en comparació del butlletí de dijous. D’aquestes, la majoria, 66.534, estan aïllades a casa seva amb símptomes lleus, n’hi ha 28.242 d’hospitalitzades i 3.497 reben cures intensives.

Les dades oficials assenyalen que a 10 regions del centre-sud del país els morts per Covid-19 són menys de 10 en cada una, contra els 10.022 de la Llombardia (Milà), i ja hi ha 105 metges morts i 7.000 infermers encomanats, dels quals n’han mort 28. En record de tots ells, el papa Francesc va fer una pregària ahir, Dijous Sant. El Pontífex es disposa a celebrar en solitari la Pasqua a la basílica de Sant Pere del Vaticà.

Desplegament d’agents policials

El cap de setmana de Pasqua constituirà una prova de foc per als controls a Itàlia, ja que amb una primavera més que agradable, la temptació de «fugir» a les segones residències, a la platja o a la muntanya, és gran després d’un mes exacte de tancament dels italians a casa. A Milà i Roma s’han desplegat uns 5.000 agents a ciutat per controlar les sortides, i també s’utilitzen drons per vigilar les concentracions a les terrasses dels edificis aquests dies de Setmana Santa, ja que les famílies són propenses a reunir-s’hi.

La FCA (Fiat-Chrysler) està posant a punt una reorganització de les seves indústries al país per poder reobrir-les. Després de negociacions amb els sindicats i l’assessorament d’especialistes mèdics, l’acord comprendria una reobertura en la qual es prendrà la temperatura dels treballadors a l’entrar i sortir de la fàbrica, es mantindran les distàncies obligatòries (metre i mig) a l’interior, àrees de relax, lavabos amb gel higiènic i la distribució als espais laborals d’equips d’higienització.

Segons el viròleg italià Enrico Bucci, professor als EUA i molt escoltat a Itàlia, «s’ha d’obrir el país quan les ucis siguin buides en un 50%, impedir els viatges entre una regió i una altra, introduir algun tipus de control dels ciutadans que no comporti violació de la privacitat personal (dades anònimes) i utilitzar el transport urbà amb un nombre tancat de passatgers».

Sobretot perquè la corba de contagis tot i que es troba a l’anomenat «altiplà» segueixen sense baixar prou per relaxar les mesures i en les dades d’aquest dijous els nous contagis van pujar fins als 4.204 després d’haver-se mantingut per sota dels 4.000 en els últims dies.

Igual com els morts, que van augmentar aquest dijous amb 610 més i van arribar als 18.279.

Controls viaris

Mentrestant, el ministeri de l’Interior ha preparat un pla de controls a les carreteres i autopistes per evitar que se circuli aquests dies de vacances i s’intenti arribar a les segones cases a la platja o a la muntanya o visitar familiars.

Notícies relacionades

No es tractarà de punts de control aleatoris a l’entrada i sortida de les ciutats, sinó en embut, amb desviacions i parades obligatòries en les àrees de servei de la carretera on les autocertificacions s’examinaran una per una.

Només aquells que es moguin per feina (sanitaris, voluntaris i membres de protecció civil) o per una emergència passaran, mentre que tots els altres seran sancionats i hauran de tornar a casa seva.

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions