Itàlia rebaixa la xifra de morts i dispara la de curats

Les residències d'ancians és on augmenten més els contagis

El primer ministre consolida la seva popularitat amb la gestió de la pandèmia

italia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

L’informe diari de l’evolució de l’epidèmia a Itàlia posa de manifest que continua sota control. El país es manté en la tendència a la baixa en nombre de víctimes, en l’estabilització dels contagis i millora les xifres de curats diàriament. Les víctimes en les últimes 24 hores són 542 (menys que les 604 del dia anterior) mentre que els curats assoleixen el rècord de 2099 en un dia.

Els nous casos han sigut 3.836, un increment del 2,3%, lleugerament superior a les xifres de la vigília (3.599), cosa que respon al major nombre de proves diagnòstiques que s’estan realitzant. Les xifres facilitades per Protecció Civil posen de manifest que Itàlia es distancia d’Espanya quant a l’evolució de l’epidèmia, tant en nombre de morts com de nous casos, que a Espanya han repuntat i les víctimes són 757 i 6.180 els contagis en les últimes 24 hores.

El lloc principal d’Itàlia on augmenten els contagis són les residències per a ancians (RSA), raó per la qual diverses fiscalies d’Itàlia han obert aquest dimecres nombrosos sumaris sobre un fenomen que està provocant repulsa i rebuig de part de la població.

Protecció Civil, que cada dia facilita les xifres oficials sobre el virus, s’ha negat fins aquest dimecres a donar les dades sobre la mort d’ancians,i s’ha limitat a distingir entre els que moren «per» coronavirus dels que moren «amb» coronavirus.

Les dues circumstàncies no aclareixen sobre les mesures preses en aquelles residències, que en realitat serien nul·les, segons explica el personal empleat en les aquestes i els epidemiòlegs del país. Al contrari, que quan les ucis de la regió Llombardia (Milà) estaven saturades, portaven els contagiats als mateixos locals dels ancians sense imposar cap mesura de prevenció per als resident sans i per al personal sanitari.

La «fase 2»

Mentrestant, prossegueix de part del Govern la preparació de l’anomenada «fase 2», amb referència a la primeres mesures de sortida del tancament del país, decretat el passat 10 de març. «Itàlia no aguanta un tancament llarg», ha dit Giuseppe Conte, president del Govern, que ha demanat al comitè científic que l’assisteix en aquest període que prepari un cronoprograma per a la «reobertura» del país de forma gradual.

La gestió de l’epidèmia del coronavirus a Itàlia continua augmentant la popularitat del primer ministre, Giuseppe Conte, que compta ara amb la confiança del 57 % dels italians, molt per sobre dels altres líders polítics, segons l’última enquesta d’opinió.

La confiança en Conte, al capdavant del Govern de coalició entre l’antisistema Moviment Cinc Estrelles i el Partit Democràtic (PD) de centreesquerra, s’incrementa dia a dia i ha pujat fins al 57% des del 54% de fa una setmana i el 51% del 24 de març, d’acord a l’últim sondeig de l’Institut Ixe publicat dimarts a la nit, informa Efe.

Des que es van descobrir a finals de gener els dos primers casos de coronavirus a Itàlia –els casos importats de dos turistes xinesos que van emmalaltir a Roma– Conte va prendre les regnes de la lluita contra l’epidèmia, i el 31 de gener va declarar l’estat d’emergència en el país.

Des de llavors, i especialment després de detectar-se el primer cas local el 20 de febrer a Codogno, un poble de la Llombardia, el primer ministre ha anat adoptant mesures cada vegada més estrictes d’aïllament social i bloqueig econòmic a cop de decrets per lluitar contra el que Conte ha qualificat com el pitjor desafiament des de la segona guerra mundial.

Notícies relacionades

El primer ministre italià també ha sigut ferm al reclamar a la UE l’emissió d’eurobons, deute mutualitzat, davant de la gravetat de la crisi creada pel Covid-19, i ha fet front comú amb Espanya en aquest sentit. E