LA PANDÈMIA AFECTA LA CIUTAT

Nova York planteja «enterraments temporals» en parcs perquè els dipòsits de cadàvers estan desbordats

«S'excavaran rases per a deu taüts en línia», ha dit el regidor Levine per l'alt nombre de morts

S'han enviat 80 camions refrigerats als hospitals que poden allotjar 100 cossos cada un

zentauroepp53019279 view of an almost empty time square on april 03  2020 in new200403213421

zentauroepp53019279 view of an almost empty time square on april 03 2020 in new200403213421 / ANGELA WEISS

3
Es llegeix en minuts
Efe

La ciutat de Nova York, punt calent de l’epicentre de coronavirus als Estats Units, planteja fer «enterraments temporals» excavant rases en parcs davant del creixent nombre de morts a causa de Covid-19, que amenaça de desbordar tant els dipòsits de cadàvers establerts com a les mòbils d’emergència, segons van alertar aquest dilluns les seves autoritats.

«Rases per a 10 taüts»

El regidor Mark Levine va dir en el seu compte de Twitter que «aviat» es faran «enterraments temporals» utilitzant «un parc de la ciutat de Nova York per a sepultures» en el qual «s’excavaran rases per a deu taüts en línia» de forma «digna, ordenada i temporal», una possibilitat que va confirmar l’alcalde Bill de Blasio però de la qual es va deslligar el governador Andrew Cuomo.

Preguntat per la qüestió, De Blasio no va voler «entrar en detall» i va afirmar que «encara no estem en el punt en el qual s’hagi de fer això» però va esmentar l’illa d’Hart, un emplaçament «històricament utilitzat» per la ciutat per donar sepeli a persones de baixos ingressos o que no van ser reclamades per ningú, considerat el cementiri més gran del país.

«Si necessitem fer enterraments temporals per trampejar la crisi i després treballar amb cada família perquè tinguin els seus arranjaments apropiats, tindrem la capacitat de fer-ho», va explicar l’alcalde, que ha estat treballant de prop amb el Govern federal» per evitar-lo i va advocar per «posar tota l’energia i recursos per salvar la gent».

Per la seva banda, el governador Cuomo va dir que 599 persones van morir a Nova York de diumenge a aquest dilluns pel coronavirus, pràcticament el mateix nombre que el dia anterior, i va reconèixer que ha «escoltat rumors salvatges» sobre enterraments temporals però també va afirmar estar en comunicació amb les autoritats locals i no haver «escoltat res» per la seva banda sobre l’assumpte.

El mateix Levine va aclarir després que la mesura és «una contingència per a la qual la ciutat de Nova York s’està preparant, però si el ritme de morts baixa prou, no serà necessària».

«Equivalent a un 11-S»

Levine va indicar que el nombre de cadàvers de persones mortes en la crisi del Covid-19 que s’estan acumulant és «equivalent a un 11 de setembre» i a causa d’això les cambres refrigerades de l’Oficina Mèdica local, considerades el «dipòsit de cadàvers local», aviat «estaran plenes», un problema que s’estén als dipòsits de cadàvers dels hospitals, les cases funeràries i els cementiris, que estan recorrent a mesures de reforç.

«El dipòsit de cadàvers típic d’un hospital pot acollir 15 cossos. Ara estan totes plenes. L’Oficina Mèdica ha enviat 80 camions refrigerats als hospitals (dipòsits de cadàvers mòbils) de tota la ciutat, que poden allotjar 100 cossos cada un. Estan gairebé tots plens també. Alguns hospitals han hagut d’afegir un segon o un tercer camió», va explicar el regidor.

Levine va assegurar que «res importa més en aquesta crisi que salvar els vius» però la població «s’ha d’enfrontar a la macabra realitat que necessitem més recursos per gestionar els nostres morts també», per la qual cosa va cridar a reclutar no només personal sanitari, sinó professionals d’«assumptes mortuoris» per reforçar aquests serveis.

«Famílies en dol han dit que han trucat fins a desena de cases funeràries i no n’hi ha cap que es pugui ocupar dels seus éssers estimats morts. Els cementiris no poden afrontar el nombre de sol·licituds d’enterraments i estan declinant la majoria. I no són només les morts en hospitals el que puja».

Mas de 200 morts a casa

Notícies relacionades

Segons Levine, «un dia normal abans de la crisi» hi havia entre 20 i 25 morts a casa a la ciutat de Nova York, però arran d’aquesta pandèmia el nombre s’ha disparat a entre 200 i 214 «cada dia», va subratllar, cosa que engrandeix les dificultats per portar els comptes.

Les autoritats «no tenen la capacitat de fer tests (de coronavirus) al gran nombre de persones que estan morint a casa seva», per la qual cosa només consten als certificats els morts a causa del Covid-19 a aquells que van tenir un positiu i «això gairebé amb seguretat signfica que estem subregistrant les víctimes de la pandèmia», va agregar el regidor.