PANDÈMIA GLOBAL

L'ONU diu que estem davant de la crisi global «més difícil» des de la segona guerra mundial

El secretari general de les Nacions Unides adverteix que es necessita una resposta més forta i eficaç que només és possible en la solidaritat

L'organisme internacional demana la posada en llibertat dels immigrants i refugiats que estiguin detinguts

zentauroepp52989264 files  in this file photo taken on february 24  2020 un secr200401121415

zentauroepp52989264 files in this file photo taken on february 24 2020 un secr200401121415 / FABRICE COFFRINI

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha afirmat aquest dimarts que el coronavirus és la crisi «més difícil» a què s’enfronta el món des de la segona guerra mundial, mentre ha llançat un pla per contrarestar els impactes socioeconòmics de la pandèmia. «D’una banda, és una malaltia que representa una amenaça per a tothom al món i, de l’altra, té un impacte econòmic que portarà una recessió sense paral·lelismes probablement en el passat recent», ha assenyalat Guterres durant una roda de premsa virtual de les Nacions Unides. Així, «la combinació dels dos fets i el risc que contribueixi a més inestabilitat, a més descontentament i a engrandir el conflicte, són coses que ens fan creure que aquesta és, en efecte, la crisi més difícil a què ens hem enfrontat des de la segona guerra mundial», ha reblat.

Guterres ha indicat que, segons el seu parer, la crisi del Covid-19 «necessita una resposta més forta i eficaç que només és possible en la solidaritat, si tots s’uneixen i ens oblidem dels jocs polítics i comprenem que és la humanitat la que està en joc». Així mateix, el secretari general de l’ONU, que ha insistit que la resposta al coronavirus ha de ser «decisiva, innovadora i conjunta», a més de ser «a gran escala, coordinada i integral», ha incidit que és necessari mostrar «solidaritat» amb les comunitats i els països «més vulnerables» davant de l’avenç del Covid-19. «Aquesta crisi humana demanda una acció política decisiva, inclusiva i innovadora per part de les economies més fortes del món, i el màxim recolzament financer i tècnic per a les persones i els països més vulnerables», ha assenyalat.

Quant al document llançat per les Nacions Unides, descriu la velocitat i l’escalada de la propagació del coronavirus, la severitat dels casos i la interrupció econòmica i social que la pandèmia comporta. En aquest context, Guterres s’ha referit a la resposta sanitària al Covid-19 i ha demanat una resposta «coordinada» per suprimir la transmissió i posar fi a la pandèmia. La resposta ha d’«augmentar la capacitat sanitària per realitzar proves, vigilància, quarantena i tractament, alhora que manté els treballadors segurs, combinat amb mesures per restringir el moviment i el contacte».

Guterres ha recordat que la malaltia «es propaga com un incendi forestal al sud amb milions de morts», mentre s’ha referit a la possibilitat que «la malaltia reaparegui on es va suprimir anteriorment». «Recordem que només som tan forts com el sistema de salut més feble en el nostre món interconnectat», ha destacat.

Els més vulnerables

Quant a les persones més vulnerables davant de l’avenç del Covid-19, Guterres ha instat a centrar-s’hi mitjançant el disseny de polítiques que, entre altres assumptes, recolzin la provisió d’assegurances de salut i atur, a més de les proteccions socials, mentre s’enforteix les empreses per evitar fallides i pèrdues d’ocupació.

Notícies relacionades

Segons el secretari general de l’ONU, l’alleujament del deute també ha de ser una «prioritat», remarcant que l’organisme ha establert un nou Fons Fiduciari de socis múltiples per a la Resposta i Recuperació del Covid-19 amb l’objectiu de respondre a l’emergència i recuperar-se del xoc econòmic. «Quan superem aquesta crisi, cosa que farem, afrontarem una altra opció», ha indicat Guterres. «Podem tornar al món com era abans o afrontar de manera decisiva aquells problemes que ens fan innecessàriament vulnerables a les crisis», ha conclòs.

Quatre organitzacions de les Nacions Unides han unit la seva veu per alertar de l’especial vulnerabilitat dels migrants i refugiats davant la pandèmia de coronavirus i advertir que és «especialment preocupant» la situació dels que estan detinguts, i en reclamen l’alliberament «immediat» en el cas que sigui possible.