PEL CORONAVIRUS

Un ministre holandès admet haver mostrat falta d'empatia amb el sud d'Europa

No obstant, el polític continua sense considerar aquest «un bon moment per tenir un debat europeu» sobre el finançament conjunt del deute

undefined44289218 epa7551  bruselas  b lgica   13 07 2018   la ministra de eco200331172852

undefined44289218 epa7551 bruselas b lgica 13 07 2018 la ministra de eco200331172852 / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
Efe

El ministre de Finances holandès, Wopke Hoekstra, va admetre aquest dimarts no haver «mostrat prou empatia» amb els països del sud d’Europa quan demanaven més solidaritat financera amb l’emissió de coronabons i accés a fons del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE).

«Hauríem d’haver deixat clar la setmana passada, incloent-me a mi mateix, que volem ajudar. No vam empatitzar prou. Ho vam expressar de tal manera que va provocar resistència», va admetre el ministre, en declaracions al canal holandès de notícies econòmiques RTL Z.

No obstant, el ministre holandès continua sense considerar aquest «un bon moment per tenir un debat europeu» sobre el finançament conjunt del deute a través dels coronabons, perquè aquests «proporcionen més risc, en lloc de menys, i això és un error en aquest moment».

Assegura que el Govern holandès està «satisefet d’estar disponible» per parlar de diners, incloent si es tracta de la posada en marxa d’instal·lacions mèdiques en països de la Unió Europea que s’estan veient molt afectats pels contagis del coronavirus, com és el cas d’Espanya i Itàlia.

Notícies relacionades

Hoekstra remarca que és «lògic» que es faci una crida a la solidaritat des dels països del sud d’Europa i, va assegurar: «Una UE forta també ens interessa» com a holandesos, però que el Govern de la Haia ho hauria «d’haver deixat més clar», incloent-s’hi ell com a ministre de Finances, que va mantenir una posició dura, va afegir. «Vam ser molt poc empàtics, i sincerament ho hauríem d’haver sigut més», va lamentar.

La setmana passada, Hoekstra va suggerir a la Comissió Europea investigar aels països membres de la Unió que «no havien reformat les seves economies» durant els últims anys per tenir prou reserves que servissin per combatre una crisi d’aquestes dimensions, una petició vista per, entre d’altres, Itàlia, Espanya i Portugal, com una falta de solidaritat en plena emergència sanitària.