COVID-19

Bolsonaro diu que «Déu és brasiler» i resta dramatisme a una pandèmia que ja ha provocat 136 morts

El president viola les normes d'aïllament de l'OMS, visita comerços de Brasília i redobla el seu enfrontament amb els governadors de les regions que van decretar quarantena

Contra les opinions de Bolsonaro, les autoritats sanitàries esperen un augment significatiu dels contagis en les pròximes setmanes

brasil-soldados-coronavirus

brasil-soldados-coronavirus

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La quantitat de morts pel coronavirus al Brasil va arribar aquest diumenge a 136. El president Jair Bolsonaro no sembla pertorbat davant de l’ascens de les defuncions ni els contagis, que han passat la barrera de quatre mil. «Gràcies a Déu, Déu és brasiler, la cura és aquí», va dir sobre les proves amb hidroxicloroquina que es realitzen a França per enfrontar la pandèmia i els resultats de la qual ja entreveu a l’abast de la mà. Mentrestant, el capità retirat es dedica a eludir els protocols de distància social i aïllament recomanats per l’OMS i el seu propi Ministeri de Salut. Bolsonaro va visitar aquest diumenge els negocis de la capital Brasília que es van atrevir a obrir i va caminar entre els seus seguidors en una ciutat amb 242 casos confirmats, 40 d’aquests en una situació crítica. «Ells volen treballar. D’això n’he estat parlant amb la gent des del principi», va dir. El president va anar al mercat i va escoltar que una senyora li demanava que tornés a obrir els temples evangelistes. Una recent resolució judicial va revocar l’ordre del Poder Executiu de considerar «essencials» els serveis religiosos.

«El virus és aquí. Hem d’enfrontar-lo, però l’enfrontarem com un home, carall. No com un nen. Enfrontarem el virus amb la realitat. És la vida. Tots nosaltres morirem algun dia», va dir també. Les declaracions del president provoquen una constant perplexitat en un país on la taxa de letalitat de la malaltia arriba al 3,2%. La mort d’un noi de 26 anys a São Paulo va portar a col·lació problemes que poden aguditzar-se amb el pas dels dies. Maurício Kazuhiro Suzuki era advocat. Li agradava córrer i fer gimnàstica. Vivia amb els seus pares. Quan va tenir febre, va anar a l’hospital. Li van dir que tenia una simple grip. Va tornar a la institució mèdica i es va comprovar el seu contagi. Com que no tenia cap afecció greu, li van dir que tornés a casa seva. No va poder salvar-se.

Twitter contra Bolsonaro

Les autoritats sanitàries estimen que venen setmanes molt complexes. Els principals artistes brasilers, entre ells Caetano Veloso i Milton Nascimento, van filmar un vídeo en el qual demanen a la població quedar-se a casa seva, en resposta a una publicitat promoguda pels fills de Bolsonaro en la direcció contrària. Els rampells verbals del president a les xarxes socials han donat lloc a un episodi inèdit.  Twitter va eliminar dues publicacions de Bolsonaro per estimar que posen les persones en més risc de transmetre el virus.

L’enfrontament amb els governadors

Notícies relacionades

D’acord amb el diari ‘Folha’, la majoria dels governadors dels estats, entre els quals, ni més ni menys que São Paulo i Rio de Janeiro, els més afectats pel Covid-19, estan considerant demandar Bolsonaro davant dels tribunals si firma un decret per alliberar als sectors de l’economia. «El Govern Federal ha d’exercir el lideratge davant la crisi i no agreujar-la», va dir el governador de Bahía, Rui Costa, del Partit dels Treballadors (PT).  Wilson Witzel, l’ultradretà que maneja els destins de Rio de Janeiro, va lamentar les actituds «alienes a la realitat i irreflexives» del president. «No desafiïs el coronavirus», li va demanar.

«Bolsonaro és el pitjor president que podríem tenir per guiar-nos a través d’aquesta tempesta sense precedents», va dir Míriam Leitão, la influent columnista del diari ‘O Globo’. «Sempre ha sigut més petit que la cadira que ocupa, però ara revela en cada acte, paraula i decisió que conspira contra la salut de la població». Per  Leitão, el capità retirat «és un obstacle perquè el país superi la turbulència, minimitzant les pèrdues humanes i econòmiques». Al seu criteri, el cap d’Estat «no fa el que fa perquè no entén el problema i els riscos. No li importa el perill en què estem. El focus de la seva atenció és només en ell i els seus fills». Alguns mitjans de premsa deixen entreveure que la inquietud està arribant a l’interior de les Forces Armades, que cogovernen amb Bolsonaro.