ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

L'alcalde de Moscou ordena el confinament de la població

Els habitants de la capital russa només podran anar a la feina, al metge i a comprar menjar i medicines

El patriarca de l'Església Ortodoxa Russa demana als fidels que s'abstinguin d'anar a les esglésies

zentauroepp52962620 moscow  russian federation   29 03 2020   a single man walks200329191455

zentauroepp52962620 moscow russian federation 29 03 2020 a single man walks200329191455 / SERGEI ILNITSKY

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

S’ha fet esperar, però el confinament de la capital russa ja és aquí. L’alcalde de Moscou, Serguei Sobianin, ha imposat als habitants de la gran megalòpolis russa un règim d’«autoaïllament» en què únicament es permetran els trasllats al «lloc de treball, a la farmàcia, al comerç més pròxim» o al metge en cas d’«urgència».  Fins ara, el confinament obligatori a casa es limitava a les persones d’edat avançada

Sobianin, ha tornat a fer de corretja de transmissió de les males notícies, i ha advertit els moscovites que l’epidèmia ha entrat «en una fase nova», amb més d’un miler de casos comptabilitzats només a la ciutat.  «Ningú està segur, un exemple que està davant els ulls de tothom és la misèria a les ciutats d’Itàlia Espanya, i fins i tot Nova York, on desenes de milers de persones moren cada dia», ha destacat. Entre les exempcions a la llibertat de moviments a la ciutat hi ha el «passeig de les mascotes a una distància que no superi els 100 metres de casa» i el «trasllat de les escombraries», ha anunciat el dirigent en el seu blog.

Segons han assegurat fonts pròximes a l’alcaldia a la publicació ‘online’ ‘Meduza’, Sobianin ha pres aquesta decisió, la més contundent adoptada a Rússia des de l’inici de l’epidèmia, després de comprovar el creixement dels casos de coronavirus a la ciutat i sobretot després de veure l’enorme quantitat de persones que havien aprofitat l’últim cap de setmana per sortir «de barbacoa».  

No ha sigut l’única personalitat russa a limitar els moviments de la població per frenar l’epidèmia. El patriarca de l’Església Ortodoxa Russa (IOR), Ciril I, ha demanat als creients que es mantinguin allunyats dels temples per evitar la propagació del Covid-19. «Absteniu-vos d’anar a les esglésies abans que mori algú de la vostra família», ha convidat el jerarca eclesiàstic, citat per les agències russes.

Un exemple a seguir

Ciril ha posat com a exemple la «venerable Maria d’Egipte», una figura reverenciada pels cristians, en especial pels ortodoxos i els coptes egipcis. Era una prostituta d’Alexandria que va viure entre el segle IV i V després de Crist i, arran d’una peregrinació a Jerusalem, va acabar retirant-se al desert per portar una vida d’oració.

Això sí, la invocació del patriarca de l’Església russa, una institució amb què el president Vladímir Putin es recolza,  arriba amb retard respecte a altres jerarques religiosos com el papa Francesc o el mateix Govern d’Egipte, en què el ministre de Donacions Religioses, Mohamed Gomaa, ha allargat aquest mateix diumenge el tancament de totes les mesquites del país.   

I és que la xifra oficials de casos a Rússia no ha deixat d’augmentar, malgrat que segueix estant per sota de la dels principals països més afectats. En les últimes 24 hores, les autoritats russes han registrat 270 casos nous, cosa que fa pujar el nombre total a 1.534, la immensa majoria dels quals a Moscou, així com nou defuncions. Una de les dades més preocupants dels efectes de la pandèmia és l’edat dels hospitalitzats. Un 40% dels pacients connectats a sistemes de respiració assistida tenen menys de 40 anys, segons ha difós en un tuit la cadena estatal RT.   

Notícies relacionades