TENSIÓ A LA UE

La Comissió Europea contempla «totes les opcions» per respondre a l'impacte econòmic del coronavirus

Von der Leyen matisa unes declaracions sobre els 'coronabons' i assegura que la UE actuarà amb «solidaritat i responsabilitat»

25/03/2020 HANDOUT - 25 March 2020, Belgium, Brussels: European Commission President Ursula von der Leyen holds the weekly meeting through video call. Photo: Lukasz Kobus/European Commission/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

25/03/2020 HANDOUT - 25 March 2020, Belgium, Brussels: European Commission President Ursula von der Leyen holds the weekly meeting through video call. Photo: Lukasz Kobus/European Commission/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full / Lukasz Kobus/European Commission (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Comissió Europea (CE) contempla «totes les opcions» previstes en la legislació comunitària per respondre a l’impacte econòmic del coronavirus, segons ha assenyalat la presidenta d’aquesta institució, Ursula Von der Leyen, en una declaració amb què ha volgut puntualitzar unes declaracions prèvies en la premsa alemanya en les quals va dir que els coronabons –una opció que reclamen Espanya, Itàlia, França i Portugal, entre altres països, per fer front a la crisi– eren «només un eslògan».

La màxima responsable de l’Executiu comunitari va emetre una declaració a última hora de dissabte en la qual va indicar a més que, per «garantir la recuperació», Brussel·les proposarà canvis en la proposta del pròxim pressupost europeu (l’anomenat Marc Financer Plurianual –MFP–) per afrontar la crisi provocada pel coronavirus.

«Això inclourà un paquet d’estímuls que garantirà que la cohesió a la UE es manté a través de la solidaritat i la responsabilitat», va dir. I insisteix: la presidència de la CE «no exclou cap opció dins dels límits del Tractat».

Malestar a l’Europa del sud

Països com Espanya i Itàlia han lamentat l’escassa ajuda efectiva de la UE per fer front a l’epidèmia. Aquest dissabte, Pedro Sánchez demanava a Brussel·les «proves del seu compromís amb Espanya» i el president francès, Emmanuel Macron, apressava la UE a ser «solidària».

Després de la fallida reunió del Consell Europeu del dijous que va provocar molt malestar entre els països del sud d’Europa per la resposta dels Països Baixos, Von der Leyen ha recordat que ha demanat a l’Eurogrup que presenti propostes en les pròximes setmanes en resposta a l’impacte econòmic del coronavirus. «La Comissió participarà en aquestes discussions i està preparada per ajudar si així ho recolza l’Eurogrup. Això és necessari, ja que l’espai fiscal per als nous instruments és limitat, al trobar-nos en l’últim any del MFP», va afegir.

En paral·lel, Brussel·les treballa en «propostes per a la fase de recuperació», en el marc dels Tractats. Com a «primer pas», va dir la presidenta de la CE, «estem treballant en la total flexibilització dels fons existents, com els fons estructurals», una cosa que donarà «un recolzament immediat».

Paraules polèmiques

Notícies relacionades

Les paraules que han motivat el comunicat de Von der Leyen han sigut aquestes: «La paraula ‘coronabons’ en realitat només és un eslògan. El que hi ha darrere és una gran qüestió sobre responsabilitats. I allà hi ha justificades les reserves a Alemanya i d’altres països», va dir Von der Leyen a la premsa alemanya justificant l’actitud contrària de països com Alemanya i els Països Baixos a aquesta fórmula.

«Allà hi ha limitacions legals, aquest no és el pla. No estem treballant en això», va assenyalar en aquesta entrevista, en la qual va indicar que Brussel·les ha rebut del Consell Europeu «la missió de dissenyar el pla de reconstrucció» i que aquest «és el camí en què treballem».